Θέλω… αλλά κρατιέμαι

Θέλω… αλλά κρατιέμαι

Θέλω να καλωσορίσω την άνοιξη, “αλλά κρατιέμαι”, που έλεγε κι η Παναγιωτοπούλου τότε στο “Σιγά τον πολυέλαιο”. Θέλω να βγω να περιποιηθώ τα λελουδικά μου, αλλά μου κόβει τη φούρια “ο βοριάς που τα αρνάκια παγώνει”, όπως έλεγε εκείνο το παλιό αναγνωστικό. Αλλά θα ντυθώ σαν το κρεμμύδι και θα ξεμυτίσω, για χάρη τους. Θέλω να μπω στο αυτοκίνητο και να ξανοιχτώ στα μεσόγεια, να βγω μια εκδρομή μετά μουσικής και συντροφιάς, αλλά κοιτάζω τους λογαριασμούς κολλημένους με τα μαγνητάκια στο ψυγείο και τότε ξαναβάζω τα κλειδιά στο ράφι που τα παρατάω μπαίνοντας στο σπίτι. Θέλω να μαγειρέψω κάτι ιδιαίτερο, κάτι πιο πουτανιζέ, αλλά ξανακρατιέμαι και ψιλοβαριέμαι εδώ που τα λέμε. Θα σαβουριάσω ότι απόμεινε από το χθεσινό βραδινό σουαρέ.

Θέλω να δώσω μια μούντζα ξεγυρισμένη σε κείνες τις γνωστές μουτσούνες που βγαίνουν στα κανάλια και αποφαίνονται και αποφασίζουν περί της τύχης μας ως λαού, που στήνουν νέους σχηματισμούς προκειμένου να εξαπατήσουν εκ νέου τους αφελείς, που καραδοκούν να αρπάξουν ότι τους έχει γλυτώσει και όλα τούτα με ύφος 15 καρδιναλίων και αναίδεια χιλίων πιθήκων, μα πάνω που θα τους χαιρετούσα έτσι με τις παλάμες ανοιχτές, με συγκρατεί η λογική. Τι να τους κάμει μια φτωχή μούντζα και ταπεινή, έστω και διαρκείας; Έχει και άλλες χειρονομίες στο ρεπερτόριό της η παντομίμα. Εύγλωττες εξαιρετικά. Χειρονομίες Πολλά υποσχόμενες! Απρέπεια; Νο, νο, καθόλου. Για τέτοιες μουτσούνες είναι ό,τι πιο κόσμιο τους πρέπει. Κοιτάξτε τους στα μάτια, αρκεί.

Α’ Κυριακή των νηστειών. Αποσπάσματα από τον Ακάθιστο Ύμνο θα βρείτε πολλά, ταιριασμένα γάντι με τις καταστάσεις που ζούμε. Ποια νικητήρια… Ξανακοίταξα τους λογαριασμούς και σκέφτηκα πως μας έχει επιβληθεί μια Μεγάλη Σαρακοστή διαρκείας, με άγνωστη την ημερομηνία της Ανάστασης.

Οπότε θα μου συγχωρεθεί το άπρεπον της χειρονομίας. Και ας ερμηνευτεί… ποικιλοτρόπως. Η δική μου ερμηνεία είναι: Έγνοια σας. Και τι εκπληξούλες σας επιφυλάσσω για τον Μάη. Είναι κι ο καιρός που μαρκαλιούνται τα γαϊδούρια, ένα κι ένα ο συμβολισμός.

Υ.Γ. όσοι έχουν άγνωστες λέξεις (π.χ. “μαρκαλιούνται”), ας θέσουν εδώ τον προβληματισμό και την απορία τους. Καλή σας μέρα χειμωνιάτικη.

του Δημήτρη Χίλιου

Ο Δημήτρης Χίλιος είναι συγγραφέας και από τις εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα του “Με το σφύριγμα του τραίνου” και “Χάρτινα φιλιά“.

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment