1 κούπα φυστίκια Αιγίνης ανάλατα
3/4 κούπας ανάλατα φυστίκια Αιγίνης καβουρδισμένα
1 κούπα κρέμα γάλακτος
2 κούπες γάλα πλήρες
3/4 κούπας ζάχαρη
4 κρόκους αυγών
2-3 σταγόνες εσάνς αμύγδαλου (προαιρετικά)
Βάζουμε μέσα στο μπλέντερ την μία κούπα φυστίκια και το 1/4 της ζάχαρης και τα αλέθουμε όσο περισσότερο γίνεται. Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε πολύ το γάλα και το μείγμα με το αλεσμένο φυστίκι. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε την εσάνς. Σε ένα μπωλ χτυπάμε τους κρόκους των αυγών με την υπόλοιπη ζάχαρη να ασπρίσουν και να αφρατέψουν. Σιγά σιγά ανακατεύοντας καλά βάζουμε το μείγμα των κρόκων στο μείγμα του γάλακτος. Βάζουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά μέχρι να δέσει η κρέμα μας ανακατεύοντας συνεχώς (περίπου δέκα λεπτά). Την αφήνουμε να κρυώσει εντελώς. Χτυπάμε την κρέμα γάλακτος να σφίξει λίγο και την ανακατεύουμε με τα καβουρδισμένα φυστίκια. Τα προσθέτουμε και αυτά στην κρέμα με τα αυγά και ανακατεύουμε καλά. Βάζουμε το μείγμα μας σε δοχείο για παγωτό και το αφήνουμε στην κατάψυξη μέχρι να παγώσει εντελώς.