Σαλέπι, της Παρασκευής .: Διάφορες Συνταγές .: Ματιά
 

Σαλέπι, της Παρασκευής

Οι μεγαλύτεροι από εσάς θα θυμάστε αυτούς τους συμπαθείς τύπους -πριν από αρκετά χρόνια- σε κάποιες γωνιές τις πόλης (τις κρύες μέρες του χειμώνα) να διαφημίζουν το εμπόρευμα τους φωνάζοντας: «Σαλέεεεπ ζεστόοοοο»! Δείτε την συνταγή με την οποία φτιάχνεται αυτό το ρόφημα και, γιατί όχι, δοκιμάστε την!

Γράφει: Matia Gr
Σαλέπι, της Παρασκευής
Υλικά (για ένα φλυτζάνι):

1/2 κουταλάκι γλυκού σαλέπι
1 κουταλάκι γλυκού ζάχαρη μαύρη
Ελάχιστο μοσχοκάρυδο
Ελάχιστο γαρύφαλο
Ένα κομμάτι ξύλο κανέλας και σκόνη κανέλας
1 κουταλιά σούπας μέλι
Νερό

Εκτέλεση:

Βράζουμε το νερό με το σαλέπι, την ζάχαρη, το ξύλο κανέλας, το τρίμμα μοσχοκάρυδου και γαρύφαλου. Το ανακατεύουμε συχνά μέχρι να γίνει σαν κρέμα παχύρρευστη. Στη φλυτζάνα μας, βάζουμε το μέλι και μπόλικη σκόνη κανέλα.
Το σαλέπι προέρχεται από ένα είδος ορχιδέας (του σερνικοβότανου) και πιο συγκεκριμένα από την ρίζα του που φυτρώνει στην Μεσόγειο. Η χρήση του είναι γνωστή από τα χρόνια του Ιπποκράτη. Κάνει καλό στο αναπνευστικό σύστημα, στον βήχα, στην δυσεντερία και είναι αφροδισιακό. Πολλοί πιστεύουν ότι βοηθά στο να γεννηθούν αρσενικά παιδιά και επίσης βοηθά στον διαβήτη. Στον κυρίως ελλαδικό χώρο, επανήλθε η χρήση του με τους μικρασιάτες.

Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η Παρασκευή, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.