Ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή .: Διάφορες Συνταγές .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή

Υλικά: 480 γρ. αλεύρι 20 γρ. καλαμποκάλευρο 270 γρ. νερό 10 γρ. μαγιά της μπύρας φρέσκια 10 γρ. αλάτι 10 γρ. ζάχαρη 10 γρ. ηλιέλαιο 10 γρ. ελαιόλαδο 70 γρ. προζύμι (προαιρετικό, αλλά εξαιρετικό […]

Γράφει: Matia Gr
Ψωμί στον αρτοπαρασκευαστή
Υλικά:

480 γρ. αλεύρι
20 γρ. καλαμποκάλευρο
270 γρ. νερό
10 γρ. μαγιά της μπύρας φρέσκια
10 γρ. αλάτι
10 γρ. ζάχαρη
10 γρ. ηλιέλαιο
10 γρ. ελαιόλαδο
70 γρ. προζύμι (προαιρετικό, αλλά εξαιρετικό σαν γευστικό αποτέλεσμα)
Προσοχή στις ακριβείς ποσότητες

Εκτέλεση:

Όλα μέσα στον αρτοπαρασκευαστή, επιλογή κανονικού προγράμματος και να θέλετε να αποτύχετε, αδύνατον.

Προζύμι:
Αποβραδίς σε ένα μεγαλούτσικο τάπερ διαλύουμε σε λίγο νερό 3 κουταλιές ξινού τραχανά. Την άλλη μέρα το πρωί προσθέτουμε αλεύρι όσο να γίνει ένα αραιό προς σφιχτό κουρκούτι. Το αφήνουμε 2 – 3 μέρες σε ζεστό μέρος, μέχρι να αρχίσει να βγάζει φουσκίτσες και να διογκώνεται. Το ανακατεύουμε με ένα κουτάλι, προσθέτοντας λίγο αλεύρι ακόμα και μικρή ποσότητα χλιαρού νερού. Το σκεπάζουμε και όταν φουσκώσει έχουμε πλέον έτοιμο προζύμι.
Απ’ αυτό θα παίρνουμε κάθε φορά την επιθυμητή ποσότητα, και στη μαγιά που θα μένει, θα συμπληρώνουμε αλεύρι και νεράκι. Μπορούμε να το διατηρήσουμε στην κατάψυξη ή να το αποξηράνουμε.

Την συνταγή αυτή μας έστειλε η/o Σ.Π. και την/τον ευχαριστούμε πολύ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.