1 χοιρινή ωμοπλάτη με το κόκαλο και το δέρμα 4 – 5 κιλά περίπου
Αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
Βάζουμε τη σχάρα του φούρνου στη μέση και τον προθερμαίνουμε στους 130 βαθμούς. Βάζουμε ένα ρηχό ταψί με αλουμινόχαρτο και από πάνω του βάζουμε τη σχάρα του φούρνου μας. Πασπαλίζουμε την χοιρινή ωμοπλάτη με αλάτι και πιπέρι γύρω γύρω και την τοποθετούμε πάνω στη σχάρα. Βάζουμε το κρέας μας στο φούρνο και το ψήνουμε περίπου για 8-10 ώρες μέχρι να είναι πολύ τρυφερό και το πιρούνι μας να βρίσκει μικρή αντίσταση, ή ακόμη καλύτερα να το θερμομετρήσουμε με ένα θερμόμετρο φούρνου. Βγάζουμε το χοιρινό από το φούρνο και το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο. Το αφήνουμε να σταθεί για ένα τέταρτο της ώρας και μπορούμε να το αφήσουμε έτσι για ώρες. Καλό είναι να έχουμε περιθώριο χρόνου γιατί οι ώρες που θα θέλει ψήσιμο το κρέας μας εξαρτάται τόσο από το κρέας όσο και από τον φούρνο μας. Στη συνέχεια βάζουμε τον φούρνο στους 250 και τον αφήνουμε να προθερμανθεί. Βγάζουμε το αλουμινόχαρτο και βάζουμε το χοιρινό στο φούρνο. Το ψήνουμε για 20 λεπτά γυρνώντας το κάθε πέντε λεπτά ώστε να ψηθεί από όλες τις πλευρές του, μέχρι η πέτσα του χοιρινού μας να ξεροψηθεί. Το βγάζουμε από το φούρνο, το σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και το αφήνουμε να σταθεί για ένα τέταρτο της ώρας. Για να το σερβίρουμε το στολίζουμε ολόκληρο σε μια μεγάλη πιατέλα ή το κόβουμε σε κομμάτια για να διευκολύνουμε το σερβίρισμα. Σερβίρουμε με μουστάρδα, μπάρμπεκιου σως, σως γιαουρτιού ή τζατζίκι, κέτσαπ, φρέσκο ψωμί και άφθονη σαλάτα.