Χριστόψωμο μοναστηριακό παραδοσιακό, από τον Γέροντα Παρθένιο .: Vegan .: Ματιά
 

Χριστόψωμο μοναστηριακό παραδοσιακό, από τον Γέροντα Παρθένιο

Χριστόψωμο μοναστηριακό παραδοσιακό, που μαγειρεύει ο Γέροντας Παρθένιος από το Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου!

Χριστόψωμο μοναστηριακό παραδοσιακό, από τον Γέροντα Παρθένιο
ΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΡΘΕΝΙΟΧΡΙΣΤΟΨΩΜΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΡΘΕΝΙΟ

Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!

Υλικά:

2 κιλά αλεύρι για όλες τις χρήσεις
50γρ. μαγιά νωπή
1 κ.σ. κακουλέ
1 κ.σ. μαστίχα
1 κ.σ. μαχλέπι
2 κ.σ. ζάχαρη
1 κ.γ. αλάτι
Ελαιόλαδο
1 νεροπότηρο χλιαρό νερό
Σουσάμι
5 καρύδια

Εκτέλεση:

Σε ένα λεκανάκι βάζουμε την μαγιά, ρίχνουμε λίγο χλιαρό νερό και την λιώνουμε. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι και ανακατεύουμε καλά μέχρι να πάρουμε ένα χυλό. Το σκεπάζουμε και το αφήνουμε μισή ώρα να σταθεί.
Μέχρι να ανέβει το προζύμι μας ανοίγουμε το φούρνο μας στους 50-60 βαθμούς Κελσίου. Σε μια άλλη λεκανίτσα βάζουμε το χλιαρό νερό, το κακουλέ, το μαχλέπι, τη ζάχαρη, το αλάτι, λίγο ελαιόλαδο, τη μαστίχα και ανακατεύουμε καλά.
Σε μια μεγάλη λεκάνη ρίχνουμε το χυλό της μαγιάς μας, λίγο από το νερό με τα μυρωδικά και λίγο αλεύρι ζυμώνοντας. Εναλλάξ ρίχνουμε υγρό και αλεύρι μέχρι να τελειώσουν τα υλικά μας και να πάρουμε ένα όμορφο ζυμάρι που δεν θα κολλάει στα χέρια μας, προσθέτοντας προς το τέλος και ελαιόλαδο.
Λαδώνουμε καλά ένα ταψί, βάζουμε μέσα την ζύμη (κρατώντας ένα κομμάτι από αυτήν ξεχωριστά) και την απλώνουμε με το χέρι. Με το κομμάτι που κρατήσαμε πλάθουμε πέντε μπαστουνάκια και στολίζουμε το χριστόψωμο όπως φαίνεται στο βίντεο. Βάζουμε τα καρύδια μας, αλείφουμε με λίγο ζαχαρόνερο, πασπαλίζουμε με σουσάμι και βάζουμε το ταψί μας στο φούρνο αφού το σταυρώσουμε. Ξεκινάμε το ψήσιμο ανεβάζοντας την θερμοκρασία στους 75 βαθμούς για μισή ώρα. Κατόπιν την πάμε στους 100 για άλλη μισή και τέλος στους 170 για το τελευταίο μισάωρο του ψησίματος.

Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.