Γαλακτομπούρεκο, της Λιλίκας .: Απόκριες .: Ματιά
 

Γαλακτομπούρεκο, της Λιλίκας

Σας χρωστάω μια συνταγή… Γαλακτομπούρεκο αγαπημένο! Ότι πρέπει για την Τυρινή! Ήθελα το σπίτι μου να μυρίζει πάντα, όπως μυρίζει την ώρα που ψήνεται το γαλακτομπούρεκο… Και σαν κατέβασα τα σκουπίδια στον κάδο και από κάτω από την αυλή μύριζε το ψήμα μου… Αν ήμουν νέα και ελεύθερη και είχα καλό γείτονα, θα τον μάγευε η μυρωδιά και θα ερχόταν να με γυρέψει από τον πατέρα μου… Έλα όμως που σίτεψα και έχω άντρα λεβέντη, αλλά και η γειτονιά γεμάτη χήρες είναι… Οπότε Λιλίκα κάτσε στ’ αυγάς… Ένα γαλακτομπούρεκο υπέροχο που μπορεί να το πετύχει και ο πιο ακαμάτης… Και οφείλω να ομολογήσω πως είναι ένα γλυκό αρκετά χαμηλό σε κόστος σε σχέση με τα τεμάχιαπου βγάζει. Λοιπόν κοπέλες και λεβέντες…

Γράφει: Λιλίκα
Γαλακτομπούρεκο, της Λιλίκας
Υλικά για το σιρόπι:

600γρ. ζάχαρη
400γρ. νερό
1 φλούδα λεμονιού
2 κουταλάκια του γλυκού χυμό από λεμόνι ή από μπουκάλι
Υλικά για την κρέμα:
1 κιλό γάλα (εγώ βάζω κατσικίσιο)
125γρ. ζάχαρη
175γρ. σιμιγδάλι ψιλό
4 αυγά
2 βανίλιες
Ξύσμα από ένα λεμόνι
50γρ. βούτυρο αγγελαδινό
1 κουταλιά χυμό λεμόνι
Υλικά για το τελείωμα:
1 πακέτο φύλλο κρούστας
250γρ. βούτυρο αγελαδινό για τα φύλλα

Εκτέλεση:

Πρώτα ετοιμάζουμε το σιρόπι. Βράζουμε 15 λεπτά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Βάζουμε το γάλα σε κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά. Μόλις ζεσταθεί αρχίζουμε και ρίχνουμε τα υλικά ένα ένα με τη σειρά που σας τα έγραψα. Ανακατεύουμε συνέχεια μέχρι να αρχίσει η κρέμα να χυλώνει. Εγώ έχω το μίξερ και ανακατεύω στην 1η ταχύτητα. Μόλις γίνει η κρέμα τη βγάζουμε από τη φωτιά.
Βάζουμε το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά να λιώσει αργά. Αλείφουμε με βούτυρο το ταψί και ένα ένα τα φύλλα. Ή θα τα κάνετε φλογέρες σαν τα δικά μου ή ολόκληρα στο ταψί. Αν το κάνετε ταψιού, μισά φύλλα πάνω, μισά κάτω, στη μέση την κρέμα. Το βούτυρο που περισσεύει το αλείφουμε από πάνω. Αν το κάνετε ταψιού χαράζετε τα πάνω φύλλα ελαφρά να μην βγει η κρέμα.
Ψήνουμε για 50 λεπτά στους 175 βαθμούς πάνω κάτω και αέρα μέχρι να γίνει χρυσό το φύλλο.
Καυτό το γαλακτομπούρεκο, κρύο το σιρόπι.
Καλή επιτυχία!

Λιλίκα

Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.