Γλυκό κουταλιού Δαμάσκηνο, της Ελένης .: Γλυκά .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Γλυκό κουταλιού Δαμάσκηνο, της Ελένης

Υλικά: 1 κιλό δαμάσκηνα μαύρα μακρόστενα (παραδοσιακά) 1 κιλό ζάχαρη 3 ποτήρια νερό 1 λεμόνι χυμό 2 κουταλιές ασβέστη Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και αφαιρούμε το κουκούτσι, ανοίγοντας το προσεκτικά στην σχισμή που […]

Γράφει: Matia Gr
Γλυκό κουταλιού Δαμάσκηνο, της Ελένης
Υλικά:

1 κιλό δαμάσκηνα μαύρα μακρόστενα (παραδοσιακά)
1 κιλό ζάχαρη
3 ποτήρια νερό
1 λεμόνι χυμό
2 κουταλιές ασβέστη

Εκτέλεση:

Πλένουμε καλά τα δαμάσκηνα και αφαιρούμε το κουκούτσι, ανοίγοντας το προσεκτικά στην σχισμή που κάνει το δαμάσκηνο, ώστε να μην χαλάσουμε το σχήμα του.
Σε μπολ βάζουμε νερό και διαλύουμε τον ασβέστη, να γίνει σαν γάλα. Βάζουμε τα δαμάσκηνα, να σκεπάζονται από το νερό και τα αφήνουμε για 2 – 4 ώρες. Κατόπιν χύνουμε το ασβεστόνερο και ξεπλένουμε τα δαμάσκηνα πολύ καλά.
Σε κατσαρόλα βάζουμε τα 3 ποτήρια νερό και τη ζάχαρη και βράζουμε σε μέτρια φωτιά ώσπου το σιρόπι να δέσει αρκετά. Προσθέτουμε τα δαμάσκηνα και συνεχίζουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να δέσει το σιρόπι καλά (να κάνει κόμπο όταν το σηκώνουμε με το κουτάλι).
Στο τέλος προσθέτουμε και το χυμό λεμονιού καλά στραγγισμένο.
Αν δούμε ότι χρειαζόμαστε λίγο σιρόπι ακόμη προσθέτουμε ένα ποτήρι νερό και συνεχίζουμε το βράσιμο ώσπου να δέσει. Αποσύρουμε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνουμε το γλυκό να κρυώσει πολύ καλά.
Την επόμενη ημέρα το αποθηκεύουμε σε αποστειρωμένο βάζο (στο φούρνο στους 100 βαθμούς Κελσίου ζεσταίνουμε το βάζο και το καπάκι, πλυμένα και εντελώς στεγνά, για 15 λεπτά. Αμέσως αποθηκεύουμε το γλυκό προσέχοντας να μην πέσει καθόλου νερό ούτε στο βάζο ούτε στο γλυκό).
Καλή επιτυχία!

Την συνταγή αυτή μας έστειλε η Μπαλαμωτη Ελένη, και την ευχαριστούμε πολύ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.