Κασεροκούλουρα, της Λιλίκας .: Ορεκτικά .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Κασεροκούλουρα, της Λιλίκας

Καθώς η ενέργεια της μαγιάς πλημμυρίζει το σπίτι με μυρωδιά, τα μικρά μου καταλαβαίνουν ότι ζύμωσα… Ζυμώστε αυτά τα τέλεια κασεροκούλουρα που γίνονται νοστιμότερα από του φούρνου… Κάθε μέρα θα τα φτιάχνετε… Σε λιγότερο από 1,5 ώρα είναι έτοιμα… Στα κασεροκούλουρα η δόση βγάζει 18τμχ των 100γρ (μόνο η ζύμη). Αφού ψηθούν και κρυώσουν τα βάζω σε σακουλάκια και τα βάζω στην κατάψυξη. Ξεπαγώνουν σε 5 λεπτά.

Γράφει: Λιλίκα
Κασεροκούλουρα, της Λιλίκας
Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500γρ. ζεστό νεράκι
80γρ. νωπή μαγιά ή δύο φακελάκια ξηρή
100γρ. ελαιόλαδο
80γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι
800γρ. γκούντα τριμμένο

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε πολύ πολύ καλά και σκεπάζουμε πολύ ζεστά για μια ώρα. Ζυγίζουμε ζυμαράκια 80γρ, τα ανοίγουμε μπαστούνια και τα ρολλάρουμε πάνω σε τριμμένο κασέρι γκούντα. Τα βάζουμε σε λαδόκολλα και τα αφήνουμε 40′ να φουσκώσουν πάλι. Ψήνουμε στους 180° μέχρι να γίνουν χρυσά. Κάθε φουρνιά μέχρι 5 στο ταψί γιατί δεν θέλουμε να ενώσει το ένα με το άλλο… Δεν θα τα προλαβαίνετε…

Απορίες:

Στις 15/2 ανέβασα ξανά στην ομάδα μας τα υπέροχα αυτά κασεροκούλουρα… Σας ευχαριστώ όλους για τα όμορφα σχόλιά σας… Γεννήθηκαν όμως αρκετές απορίες για τον τρόπο παρασκευής, δέχτηκα πολλά προσωπικά μηνύματα και έτσι σήμερα θα προσπαθήσω να λύσω όλες τις απορίες.
 
Σημειώνω πως τα 80γρ. ζάχαρης δεν είναι πολλά. Η τροφή της μαγιάς είναι η ζάχαρη… όσο η μαγιά τρώει ζάχαρη τόσο πιο αφράτο και φουσκωτό κυψελωτό ζυμάρι έχουμε.
 
Σημειώνω πώς πάντα σε όλες μου τις παρασκευές χρησιμοποιώ νωπή μαγιά και όχι ξερή. Η εμπειρία μου στις ζύμες μου έχει αποδείξει ότι με τη νωπή μαγιά έχω καλύτερο αποτέλεσμα.
 
Η ποσότητα του κασεριού χρησιμοποιείται εξωτερικά. Ρίχνουμε στον πάγκο μια χούφτα κασέρι και καθώς ρολλάρουμε επάνω το ζυμάρι ανοίγοντας μπαστούνι, το παίρνει μέσα έξω…
 
Τα φουσκώματα είναι 2. Φτιάχνουμε το ζυμάρι μας και αφού το σκεπάσουμε σαν μωρό με μια κουβέρτα, το αφήνουμε μια ώρα να κοιμηθεί. Αφού ετοιμάσουμε τα κουλούρια μας, τα αφήνουμε άλλα 15′.
 
Με την ίδια ζύμη φτιάχνουμε κουλούρια Θεσσαλονίκης. Για να κολλήσουμε το σουσάμι πάνω στο κουλούρι θα χρειαστούμε ζαχαρόνερο. Το ζαχαρόνερο το φτιάχνουμε με δύο ποτήρια χλιαρό νερό στο οποίο θα βάλουμε πέντε κουταλιές ζάχαρη. Αφού πλάσουμε τα κουλούρια, τα βουτάμε μέσα στο νερό και μετά κατευθείαν τα ρίχνουμε μέσα σε ένα πλατύ σκεύος που έχουμε βάλει αρκετό σουσαμάκι.
 
Με την ίδια ζύμη φτιάχνουμε και τυροκούλουρα γεμιστά που πάλι κάνουμε την ίδια διαδικασία με το ζαχαρόνερο και το σουσάμι.
 
Κασεροκούλουρα μπορούμε να φτιάξουμε και μπαστούνια και στρογγυλά. Τα μπαστούνια τα ψήνουμε 6 μαζί. Τα στρογγυλά τα ψήνουμε 4 μαζί. Θέλουμε απόσταση μεταξύ τους γιατί φουσκώνουν καθώς ψήνονται.
 
Ελπίζω να λύθηκε κάθε απορία… Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και θα τη λατρέψετε…

Λιλίκα

Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.