Πολυσπόρια (πολυσπόρι – πολυσπόροι) .: Θρησκεία .: Ματιά
 

Πολυσπόρια (πολυσπόρι – πολυσπόροι)

Τα πολυσπόρια είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που το έφτιαχναν το πρωί της 21ης Νοεμβρίου όπου εορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου. Ενα πιάτο από το φαγητό πήγαινε στην εκκλησία για να ευλογηθεί έτσι ώστε η σπορά που ακολουθούσε να είναι καρπερή

Γράφει: Matia Gr
Πολυσπόρια (πολυσπόρι – πολυσπόροι)
Υλικά:

1/2 φλιτζάνι σιτάρι
1/2 φλιτζάνι ρεβύθια
1/2 φλιτζάνι κουκιά
1/2 φλιτζάνι φασόλια ξερά
1/2 φλιτζάνι φασόλια γίγαντες
1/2 φλιτζάνι φακές
1/2 φλιτζάνι καλαμπόκι
1 φλιτζάνι σταφίδες ξανθές και μαύρες
Ζάχαρη ή μέλι
Ρόδι
Κανέλα
Καρυδόψιχα

Εκτέλεση:

Αποβραδίς βάζουμε σε ένα μεγάλο μπωλ το σιτάρι, τα ρεβίθια, τα φασόλια και το καλαμπόκι (αν είναι ξερό) μαζί με μπόλικο νερό. Το ίδιο κάνουμε σε ένα άλλο μπωλ με τις φακές και τα κουκιά. Την επομένη καθαρίζουμε τα κουκιά βγάζοντάς τους τη φλούδα και το μαύρο μάτι. Σε ένα κατσαρολάκι βράζουμε για ένα λεπτό τις φακές και κατόπιν τις σουρώνουμε. Στη συνέχεια σε μια μεγάλη κατσαρόλα, βάζουμε αρκετό νερό και ρίχνουμε όλα τα υλικά που έχουμε μουλιάσει μαζί με τα καθαρισμένα κουκιά και τις φακές. Τα αφήνουμε να βράσουν μέχρι να μαλακώσουν, όχι όμως να λειώσουν. Κατά τη διάρκεια του βρασίματος προσέχουμε μήπως χρειαστεί να προσθέσουμε νερό. Όταν το πολυσπόρι γίνει, το κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα του τις σταφίδες ανακατεύοντας το πολύ προσεκτικά. Τα πολυσπόρια όταν σερβιριστούν στα πιάτα τους προσθέτουμε καρυδόψυχα, ρόδι, κανέλα και ζάχαρη ή καλύτερα μέλι, ανάλογα με τις προτιμήσεις μας.
Τα πολυσπόρια είναι ένα παραδοσιακό φαγητό που το έφτιαχναν το πρωί της 21ης Νοεμβρίου όπου εορτάζουμε τα Εισόδια της Θεοτόκου. Ένα πιάτο από το φαγητό πήγαινε στην εκκλησία για να ευλογηθεί έτσι ώστε η σπορά που έχει ήδη γίνει να είναι καρπερή.

Μην παραλείψετε να δείτε και τα:
Βαρβάρα (Βαρβαρίτσα)
Ασουρές (Βαρβάρα)

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.