Τανομένος Σουρβάς .: Εποχιακά .: Ματιά
 

Τανομένος Σουρβάς

Μια δροσερή σούπα για το καλοκαίρι. Μία ποντιακή συνταγή όπως την έμαθα από την πεθερά μου, την Σοφία Κετσιακίδου. Την συνταγή θέλω να την αφιερώσω στην μνήμη της γιαγιάς Μαρίας από τον Λαχανά, της μητέρας της πεθεράς μου (τον πιο γλυκό και καλό άνθρωπο που γνώρισα – είναι δική της η συνταγή). Μια καταπληκτική ποντιακή συνταγή για δροσερή καλοκαιρινή σούπα με ρύζι και γιαούρτι

Τανομένος Σουρβάς
Υλικά:

1 φλιτζάνι ρύζι Καρολίνα
2 κεσεδάκια μεγάλα γιαούρτι ΑΓΝΟ (αγελαδινό)
1 κουταλιά σούπας αλάτι (όχι γεμάτη, ανάλογα με την ποσότητα)
4 κουταλιές γεμάτες σούπας ρίγανη (φρέσκιας κατά προτίμηση)
1/2 φλιτζάνι παρθένο ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Πλένουμε το ρύζι το βάζουμε σε κατσαρόλα με νερό τόσο που να σκεπάζει το ρύζι και μία κουταλιά σούπας αλάτι (φαίνεται πολύ αλλά θα ρίξουμε και το διαλυμένο γιαούρτι μετά). Το βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά και μόλις πιει το νερό και φουσκώσει το κατεβάζουμε.
Σε μία βαθιά πιατέλα αδειάζουμε τα γιαούρτια αφού αφαιρέσουμε την σκληρή επιφάνεια και τα ανακατεύουμε ώσπου να έχουμε ένα λείο αποτέλεσμα. Ρίχνουμε τμηματικά νερό ανακατεύοντας ώσπου να γίνει αραιό αριάνι. Σε αυτό το σημείο συνιστώ να το δοκιμάσετε, να είναι λίγο ξινό (αν σας βγει αραιό μπορείτε να το διορθώσετε προσθέτοντας, λίγο, επιπλέον γιαούρτι). Αδειάζουμε το γιαούρτι στην κατσαρόλα με το ρύζι, ανακατεύουμε καλά και το αφήνουμε.
Σε ένα μικρό κατσαρολάκι ή στο μπρίκι του καφέ, καίμε το λάδι (πρέπει να κάψει πολύ).
Στην κατσαρόλα, στην επιφάνεια του γιαουρτιού που αναμίξαμε με το ρύζι απλώνουμε χωρίς να ανακατέψουμε την ρίγανη. Και πάνω στην ρίγανη ρίχνουμε το καυτό λάδι παντού για να τσιγαρισθεί (αυτό είναι δική μου έμπνευση για να μην καίγεται η ρίγανη). Μετά ανακατεύουμε με κουτάλα πολύ καλά για να ενσωματωθεί η ρίγανη και το ελαιόλαδο με όλη την γιαουρτόσουπα. Η σούπα είναι έτοιμη για σερβίρισμα. Καλή σας όρεξη!

Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η Μαγδαληνή Θεοδουλίδου, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.