Βασική ζύμη Φαταγιέρ (Fatayer) .: Διάφορες Συνταγές .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Βασική ζύμη Φαταγιέρ (Fatayer)

Η ζύμη fatayer είναι μαλακή, τρυφερή και τέλεια για να φτιάξετε πολλών ειδών πιτάκια για όλες τις περιστάσεις.

Γράφει: Matia Gr
Βασική ζύμη Φαταγιέρ (Fatayer)
Υλικά:

2 1/2 κούπες αλεύρι
1 κούπα γάλα χλιαρό
1/3 κούπας λάδι
1 φακελάκι ξηρή μαγιά
1 κουταλιά ζάχαρη
1/2 κουταλάκι αλάτι

Εκτέλεση:

Βάζουμε το αλεύρι σε ένα μεγάλο μπωλ και κάνουμε μια μεγάλη λακκούβα στη μέση του. Εκεί βάζουμε τη μαγιά, τη ζάχαρη και περιμετρικά το αλάτι. Προσθέτουμε στη λακκούβα το γάλα και το λάδι και ανακατεύουμε καλά. Ζυμώνουμε για τουλάχιστον πέντε λεπτά. Σκεπάζουμε και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για ένα τέταρτο της ώρας. Η δόση αυτή είναι για 24 κομμάτια. Χωρίζουμε τη ζύμη μας σε ισομεγέθη μπαλάκια και τα ανοίγουμε με τα χέρια ή με πλάστη. Γεμίζουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς σε ταψί στρωμένο με αντικολλητικό χαρτί. Είναι υπέροχα, μαλακά και αφράτα πιτάκια!
Σημείωση: Μπορούμε να την φτιάξουμε και από την προηγούμενη μέρα και να την αφήσουμε να περιμένει στο ψυγείο σκεπασμένη. Είναι μια ζύμη εύκολη στην παρασκευή της και εύκολη στον χειρισμό της και στο να παίρνει τα επιθυμητά σχήματα. Δεν είναι καν απαραίτητος ο πλάστης. Μπορούμε να την ανοίξουμε και με τα δάχτυλα. Δεν χρειάζεται καν την καθιερωμένη ώρα για να φουσκώσει. Της αρκεί να ξεκουραστεί για ένα τεταρτάκι. Παραδοσιακά ανάλογα με την γέμιση είναι και το σχήμα τους. Δηλαδή όταν είναι γεμισμένα με κρέας έχουν τετράγωνα σχήματα, όταν είναι με σπανάκι και χορταρικά είναι τρίγωνα ή πυραμιδοειδή και όταν είναι γεμισμένα με τυρί το σχήμα τους είναι σαν βάρκα, σαν τα δικά μας πεϊνιρλί.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.