Βασική ζύμη για πιροσκί .: Διάφορες Συνταγές .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Βασική ζύμη για πιροσκί

Με αυτή την εύκολη ζύμη θα μπορέσετε να φτιάξετε ονειρεμένα πιροσκί που θα λατρέψουν όσοι τα δοκιμάσουν!

Γράφει: Matia Gr
Βασική ζύμη για πιροσκί
Basic
Υλικά:

1 κιλό αλεύρι
2 φακελάκια μαγιά (σκόνη)
1 κουτάλι της σούπας ζάχαρη
Αλάτι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι, φτιάχνουμε μια λακουβίτσα στο κέντρο του και ρίχνουμε το αλάτι. Ζεσταίνουμε μισή κούπα νερό να γίνει χλιαρό (όχι πάνω από 40 βαθμούς), και εκεί μέσα διαλύουμε τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά κι όταν αρχίσει να φουσκώνει λίγο το προσθέτουμε στο μπωλ με το αλεύρι. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε σταδιακά μιάμιση με δύο κούπες χλιαρό νερό μέχρι να μπορούμε να πλάσουμε τη ζύμη μας χωρίς να κολλάει στα χέρια μας.
Σε ένα άλλο μπωλ, αρκετά μεγάλο γιατί θα φουσκώσει αλείφουμε λίγο λάδι και τοποθετούμε μέσα τη ζύμη μας σκεπάζοντας το μπωλ με πετσέτα και κουβέρτα ή διαφανή μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος για μία ώρα περίπου (μέχρι να φουσκώσει).
Όταν η ζύμη για πιροσκί είναι έτοιμη παίρνουμε κομμάτια της και πλάθουμε ισομεγέθη μπαλάκια. Ανοίγουμε προσεκτικά το κάθε μπαλάκι να γίνει στρογγυλό και σαν πίτα και γεμίζουμε με την γέμιση της αρεσκείας μας. Κλείνουμε προσεκτικά και απαλά τους δίνουμε σχήμα. Τηγανίζουμε τα πιροσκί μας σε καυτό λάδι μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αραδιάζουμε σε χαρτί κουζίνας για να φύγει το περιττό λάδι. Σερβίρουμε και απολαμβάνουμε.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.