Χαλβάς της Βαλιντέ, του Κώστα Καρακάση

Χαλβάς της Βαλιντέ, του Κώστα Καρακάση

Χαλβάς της Βαλιντέ, του Κώστα Καρακάση

Χαλβάς της Βαλιντέ: Γινόταν αποκλειστικά για τον Σουλτάνο και την μητέρα του την Βαλιντέ και ήταν μεγάλο προνόμιο να «κεραστεί» σε κάποιον φιλοξενούμενο. Την συνταγή την έδωσε στην γιαγιά μου η ίδια η τελευταία Βαλιντέ Σουλτάνα!

Υλικά:

1 πακέτο σιμιγδάλι χοντρό (500γρ.)
1 πακέτο Βιτάμ
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1 φλούδα πορτοκαλιού κομμένη σε μπαστουνάκια
15 γαρύφαλλα
2 κουταλάκια κανέλλα ψιλή
1 1/2 κουταλάκι γαρύφαλλο τριμμένο
1 φλυτζάνι σταφίδα ξανθή
1 φλυτζάνι σταφίδα μαύρη
1 φλυτζάνι καρύδια χοντροκομμένα
1 1/2 νεροπότηρο χυμό πορτοκαλιού
5 βανίλιες

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το Βιτάμ με τα γαρύφαλλα μαζί και τα μπαστουνάκια από την φλούδα του πορτοκαλιού. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε καλά την ζάχαρη με την κανέλλα, την σκόνη γαρύφαλλο και τις βανίλιες. Σε άλλο μπωλ έχουμε ένα λίτρο νερό και προσθέτουμε τον χυμό του πορτοκαλιού.
Ανακατεύουμε καλά τα μπαστουνάκια του πορτοκαλιού μέχρι να μαραθούν καλά. Προσθέτουμε το σιμιγδάλι και το καβουρδίζουμε καλά. Χαμηλώνουμε την φωτιά, αποσύρουμε για λίγο την κατσαρόλα και προσθέτουμε το νερό με τον χυμό ανακατεύοντας καλά και με γρήγορες κινήσεις και ταυτόχρονα την ζάχαρη με τα μυρωδικά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Προσθέτουμε τις σταφίδες και τα καρύδια. Επιστρέφουμε την κατσαρόλα σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας δυνατά πάντα με ξύλινη κουτάλα, μέχρι να εξατμισθούν τα υγρά και να αρχίσει το μείγμα να σφίγγει. Αποσύρουμε από την φωτιά, σκεπάζουμε με μια πετσέτα και αφήνουμε τον χαλβά να ξεκουραστεί. Τον αδειάζουμε σε στρογγυλή φόρμα, τον ξανασκεπάζουμε με μια πετσέτα και τον αφήνουμε να κρυώσει καλά σε θερμοκρασία δωματίου. Τον σερβίρουμε με καρύδα τριμμένη (προαιρετικά), ή με φυστίκι Αιγίνης επίσης τριμμένο!!!

Σχετικά άρθρα