Τούρτα σοκολάτας, της Μαρίας

Ετοιμάστε μια λαχταριστή τούρτα σοκολάτας με τα χεράκια σας, ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της Μαρίας. Καλή επιτυχία και καλοφάγωτη!

Γράφει: Matia Gr
Τούρτα σοκολάτας, της Μαρίας

Υλικά για το παντεσπάνι:

3 μεγάλα αυγά (χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια και επιπλέον 1 ασπράδι)
Λίγο κρεμόριο (στη μύτη από το κουταλάκι του γλυκού)
200γρ. ζάχαρη
40γρ. κακάο
90γρ. αλεύρι
1 1/2 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
1/2 κουταλάκι σόδα
Λίγο αλάτι (1 πρέζα)
120ml ηλιέλαιο
80ml νερό
1 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
Υλικά για την κρέμα:
200ml κρέμα γάλακτος
1/2 κουταλάκι εκχύλισμα βανίλιας
35γρ. ζάχαρη
1 κουταλάκι κακάο
Υλικά για την επικάλυψη σοκολάτας:
230γρ. κουβερτούρα χοντροκομμένη
180ml κρέμα γάλακτος
30γρ. βούτυρο
1 κουταλιά κονιάκ
Υλικά για την διακόσμηση:
Τρούφα
Φρούτα εποχής

Εκτέλεση:

Παντεσπάνι:
Χτυπάτε τα ασπράδια και προσθέτετε το κρεμόριο. Όταν αρχίσουν να σφίγγουν, προσθέτετε σταδιακά το 1/3 από τη ζάχαρη (70γρ.) και συνεχίζετε μέχρι να σφίξουν και να γυαλίσουν. Κρατάτε τη μαρέγκα κατά μέρος. Ανακατεύετε το αλεύρι με την υπόλοιπη ζάχαρη, το μπέικιν, το σόδα, το αλάτι και το κακάο. Κρατάτε κατά μέρος. Ανακατεύετε μαζί το ηλιέλαιο με το νερό και το εκχύλισμα βανίλιας. Το κρατάτε κατά μέρος. Χτυπάτε στο μίξερ τους κρόκους ένα – δύο λεπτά. Χαμηλώνετε την ταχύτητα και προσθέτετε το μείγμα του λαδιού, σιγά – σιγά, μέχρι να ενωθούν. Στη συνέχεια προσθέτετε το μείγμα με το αλεύρι, και ανακατεύετε να ενωθεί καλά. Σταματάτε να χτυπάτε με το μίξερ και προσθέτετε στο μείγμα την μαρέγκα. Ανακατεύετε απαλά με σπάτουλα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Αδειάζετε σε καλά βουτυρωμένο και αλευρωμένο ταψάκι 20cm και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 περίπου λεπτά. Βγάζετε το παντεσπάνι από το φούρνο, το αναποδογυρίζετε πάνω σε σχάρα και το αφήνετε να κρυώσει καλά.
Κρέμα:
Χτυπάτε την κρέμα γάλακτος, με τη ζάχαρη, το κακάο και το εκχύλισμα βανίλιας, μέχρι να σφίξει. Βάζετε στο ψυγείο για μια ώρα. Κόβετε το παντεσπάνι στη μέση και απλώνετε την κρέμα στο κάτω μισό. Σκεπάζετε με το άλλο μισό. Βάζετε το γλυκό στο ψυγείο και αφήνετε όλη τη νύχτα.
Επικάλυψη σοκολάτας:
Βάζετε την κρέμα γάλακτος και το βούτυρο στη φωτιά να κάψουν. Μόλις ετοιμαστούν τα ρίχνετε σε μπολ που έχετε βάλει την κουβερτούρα. Αφήνετε μερικά λεπτά να λιώσει η σοκολάτα και ανακατεύετε με σπάτουλα να ομοιογενοποιηθεί. Προσθέτετε και το κονιάκ και ανακατεύετε.
Βάζετε την τούρτα πάνω σε σχάρα και ρίχνετε από πάνω την επικάλυψη σοκολάτας. Απλώνετε από πάνω και στα πλάγια και αφήνετε να στραγγίσει και να σταθεροποιηθεί. Γαρνίρετε με τρούφα ή φρούτα εποχής και την μεταφέρετε με μεγάλη σπάτουλα και με προσοχή σε πιατέλα.

Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η Μαρία Ράινερς, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντα να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα