Πασχαλινός σαρμάς (συνταγή από τη Θράκη)

Παραδοσιακός πασχαλιάτικος σαρμάς από την όμορφη Θράκη! Δοκιμάστε τον!

Share
Υλικά:

1 συκωταριά αρνίσια
1 μπόλια (σκέπη) αρνίσια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
6 κουταλιές ρύζι
1 κρόκο αυγού
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ζεματάμε την συκωταριά για πέντε περίπου λεπτά σε βραστό νερό. Κρατάμε 1 1/2 κούπα ζουμί. Βγάζουμε τη συκωταριά, την στραγγίζουμε και με ψαλίδι κουζίνας ή πολύ κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια περίπου ενός εκατοστού. Πλένουμε σε άφθονο νερό την μπόλια και την ανοίγουμε. Στο μπωλ ή την φόρμα που θέλουμε να πάρει το σχήμα του ο σαρμάς μας αλείφουμε λίγο λάδι και στρώνουμε την μπόλια έτσι ώστε να είναι στρωμένη όλη η επιφάνεια αλλά και να περισσεύει έξω από τις άκρες του σκεύους μας αρκετή μπόλια (θα χρειαστεί να σκεπάσουμε με αυτήν τον σαρμά μας).
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μέσα τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Προσθέτουμε το ρύζι, την συκωταριά, τον ζωμό που έχουμε κρατήσει, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στη στρωμένη μπόλια και με την μπόλια που περισσεύει από πάνω σκεπάζουμε τον σαρμά μας. Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού και αλείφουμε με αυτόν τη μπόλια. Ψήνουμε για μία ώρα περίπου στους 180 βαθμούς μέχρι να ξεροψηθεί η σκέπη.

Tip: Εάν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε και ατομικούς σαρμάδες. Θα πρέπει όμως να υπολογίσουμε πως θα χρειαστούμε πολύ περισσότερη μπόλια.

This post was published on 19 Μαρτίου 2018 10:00

  • ΤΑ ΠΙΟ ΝΕΑ

    «Εράν», Γιάννης Καλπούζος

    Το νέο αριστούργημα του Γιάννη Καλπούζου, υπό τον τίτλο «Εράν», βρίσκεται από τις 19 Μαρτίου…

    4 Ιουνίου 2020

    Βινεγκρέτ φράουλας

    Δεν είναι και η πιο συνηθισμένη γεύση σε βινεγκρέτ, αλλά σας εγγυόμαστε ότι είναι εξαιρετική…

    4 Ιουνίου 2020

    Μάστερ Σεφ Spoiler οι παίκτες που θα αποχωρήσουν και αυτοί που διεκδικούν τον τίτλο!

    Ο τελικός του Master Chef 4 Greece ανάμεσα σε Σταύρο και Σταυρή;

    3 Ιουνίου 2020

    «Η ιστορία των μελισσών», Μάγια Λούντε

    Το διεθνές best seller -κυκλοφορεί σε 35 γλώσσες- της Μάγια Λούντε, «Η ιστορία των μελισσών»,…

    3 Ιουνίου 2020

    Κορώνα χοιρινή για τους βασιλιάδες της γεύσης

    Ένα φαγητό για βασιλιάδες που μπορούμε να απολαύσουμε όλοι εμείς οι κοινοί θνητοί!

    3 Ιουνίου 2020

    «Ένας ελέφαντας το κάτι άλλο», Άννη Θεοχάρη

    Μαγευτικό το νέο παιδικό βιβλίο της Άννης Θεοχάρη, στο οποίο έχει φιλοτεχνήσει και την εικονογράφηση!…

    2 Ιουνίου 2020

    Κώστας Μακεδόνας. Συναυλία πάνω στον Λευκό Πύργο

    Το Κέντρο Πολιτισμού της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας βιντεοσκόπησε συναυλία του Κώστα Μακεδόνα στην κορυφή του…

    2 Ιουνίου 2020

    Σπιτικό εκχύλισμα βανίλιας

    Φτιάξτε εύκολα εκχύλισμα βανίλιας, με τα χεράκια σας, για να το χρησιμοποιείτε στα σπιτικά γλυκά…

    2 Ιουνίου 2020

    Χρησιμοποιούμε cookies για βελτίωση των υπηρεσιών μας και για στατιστικούς λόγους. Για να διαβάσετε τις σελίδες μας πρέπει να συμφωνήσετε με τη χρήση των cookies.

    ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ