This website uses cookies

This website use cookies to personalize content, provide custom experiences, target ads, to provide social media features and to analyse our traffic. We also share information about your use of our site with our social media, advertising and analytics partners who may combine it with other information that you've provided to them or that they've collected from your use of their services. Below you have the option of selecting which types of cookies you'll allow to store your personal information. To view the vendor list or change consent settings at any time please visit our privacy policy using the link below.



Πασχαλινός σαρμάς (συνταγή από τη Θράκη)

Παραδοσιακός πασχαλιάτικος σαρμάς από την όμορφη Θράκη! Δοκιμάστε τον!

Share

Υλικά:

1 συκωταριά αρνίσια
1 μπόλια (σκέπη) αρνίσια
1 ματσάκι φρέσκα κρεμμυδάκια σε ροδέλες
1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο
Λίγο ψιλοκομμένο μαϊντανό
6 κουταλιές ρύζι
1 κρόκο αυγού
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ζεματάμε την συκωταριά για πέντε περίπου λεπτά σε βραστό νερό. Κρατάμε 1 1/2 κούπα ζουμί. Βγάζουμε τη συκωταριά, την στραγγίζουμε και με ψαλίδι κουζίνας ή πολύ κοφτερό μαχαίρι την κόβουμε σε πολύ μικρά κομματάκια περίπου ενός εκατοστού. Πλένουμε σε άφθονο νερό την μπόλια και την ανοίγουμε. Στο μπωλ ή την φόρμα που θέλουμε να πάρει το σχήμα του ο σαρμάς μας αλείφουμε λίγο λάδι και στρώνουμε την μπόλια έτσι ώστε να είναι στρωμένη όλη η επιφάνεια αλλά και να περισσεύει έξω από τις άκρες του σκεύους μας αρκετή μπόλια (θα χρειαστεί να σκεπάσουμε με αυτήν τον σαρμά μας).
Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε λίγο ελαιόλαδο και μέσα τσιγαρίζουμε τα κρεμμυδάκια, τον μαϊντανό και τον άνηθο. Προσθέτουμε το ρύζι, την συκωταριά, τον ζωμό που έχουμε κρατήσει, αλάτι και πιπέρι και αφήνουμε να βράσει. Ρίχνουμε το μείγμα μέσα στη στρωμένη μπόλια και με την μπόλια που περισσεύει από πάνω σκεπάζουμε τον σαρμά μας. Χτυπάμε τον κρόκο του αυγού και αλείφουμε με αυτόν τη μπόλια. Ψήνουμε για μία ώρα περίπου στους 180 βαθμούς μέχρι να ξεροψηθεί η σκέπη.

Tip: Εάν θέλουμε μπορούμε να κάνουμε και ατομικούς σαρμάδες. Θα πρέπει όμως να υπολογίσουμε πως θα χρειαστούμε πολύ περισσότερη μπόλια.

This post was published on 19 Μαρτίου 2018 10:00

  • ΤΑ ΠΙΟ ΝΕΑ

    «Ελέφαντες με τιράντες», Γιώργος Δ. Λεμπέσης

    Το βιβλίο αυτό είναι ένα παραμύθι γεμάτο χρώμα, χιούμορ και μηνύματα για την υπεράσπιση του…

    6 Αυγούστου 2020

    «Η βιβλιοθήκη του τίποτα», Μαρία Ρουσάκη

    Ένα σύγχρονο παραμύθι κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Μίνωας τον Σεπτέμβριο του 2019. Συγγραφέας του είναι…

    6 Αυγούστου 2020

    Σάλτσα κρέμας ντομάτας με ζυμαρικά

    Υπέροχα ζυμαρικά με μια διαφορετική, πεντανόστιμη, σάλτσα ντομάτας, με κρέμα γάλακτος.

    6 Αυγούστου 2020

    Κατάλογος IKEA 2021 (στα αγγλικά)

    Εδώ μπορείτε να ξεφυλλίσετε online τον νέο κατάλογο IKEA στα αγγλικά.

    6 Αυγούστου 2020

    Με παράξενο τρόπο γιορτάζει η Disney+ τα 60 εκατομμύρια συνδρομητές

    Θα χρεώσει 30$ την on demand προβολή της Mulan!

    5 Αυγούστου 2020

    Τρομακτική έκρηξη στην Βηρυτό

    Γιγαντιαία έκρηξη στην Βηρυτό, ισοδύναμη με σεισμό 4,5 Ρίχτερ

    5 Αυγούστου 2020

    Η Adele είναι αγνώριστη με τα φυσικά σγουρά μαλλιά της!

    Προσωπικά μου φαίνονται τέλεια :)

    4 Αυγούστου 2020

    Χρησιμοποιούμε cookies για βελτίωση των υπηρεσιών μας και για στατιστικούς λόγους. Για να διαβάσετε τις σελίδες μας πρέπει να συμφωνήσετε με τη χρήση των cookies.

    ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ