«Καιρός για ήρωες», Πολυχρόνης Κουτσάκης .: Βιβλία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

«Καιρός για ήρωες», Πολυχρόνης Κουτσάκης

Συνήθως η απόλυση ενός ανθρώπου φέρνει στο σπίτι του άγχος, γκρίνια, στενοχώρια και άλλα συναφή άσχημα συναισθήματα. Όπως όμως σε κάθε περίπτωση, έτσι και σε αυτή, υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Τρανταχτή […]

Γράφει: Matia Gr
«Καιρός για ήρωες», Πολυχρόνης Κουτσάκης

Καιρός για ήρωες
Συνήθως η απόλυση ενός ανθρώπου φέρνει στο σπίτι του άγχος, γκρίνια, στενοχώρια και άλλα συναφή άσχημα συναισθήματα. Όπως όμως σε κάθε περίπτωση, έτσι και σε αυτή, υπάρχουν οι εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν τον κανόνα. Τρανταχτή λοιπόν εξαίρεση, στις συνέπειες της απώλειας εργασίας, είναι η οικογένεια του Γιώργου. Ένα χρόνο τώρα ο πατέρας του δεν έχει δουλειά, αλλά η κατάσταση στο σπίτι έχει αλλάξει ριζικά προς το… καλύτερο!!! Η πρώην χλιαρή σχέση των γονιών του έχει αναθερμανθεί και πλέον κοχλάζει! Χαμηλόφωνες συζητήσεις, περατζάδες αγκαζέ, ρομαντικά τραγούδια, και όσο για τη νύχτα… αναστενάζουν οι σουμιέδες!

Αυτά βέβαια σχετικά με το ζευγάρι, γιατί απ’ την άλλη…


Για μένα, πάλι, η απόλυση του μπαμπά δεν ήταν ό,τι καλύτερο μπορούσε να συμβεί. Ναι, χαίρομαι για τους γονείς μου που τα ξαναβρήκαν. Αλλά έχασα το προνόμιο να είμαι μόνος στο σπίτι επί ώρες, κάθε μέρα. Η μάνα μου δουλεύει πρωί απόγευμα και ο πατέρας μου, που είναι μηχανικός, δούλευε σε κατασκευαστική εταιρεία, από αυτές τις μεγάλες που κλείνουν λόγω της κρίσης η μία μετά την άλλη, και δεν είχε ωράριο, έλειπε κάθε μέρα όσο χρειαζόταν. Τώρα ο μπαμπάς είναι συνέχεια σπίτι, σαν έξτρα μαξιλάρι στον καναπέ, και η μαμά μετά τη δουλειά επιστρέφει τρεχάτη για να μη χάσουν λεπτό που μπορούν να περάσουν μαζί.

Βέβαια η ανοδική πορεία της λίμπιντο του ζεύγους, είναι αντιστρόφως ανάλογη της τάσης των οικονομικών του νοικοκυριού τους. Ο γιος τους, ο Γιώργος, μαθητής της 2ας Λυκείου, μάλλον είναι ο μόνος που δυσφορεί με την νέα κατάσταση στο πατρικό του σπίτι. Ένα σπίτι από τα χιλιάδες σε όλη την επικράτεια, που έχει πλήξει η οικονομική κρίση της χώρας ανελέητα και κατά πάσα πιθανότητα ανεπανόρθωτα.

Τουλάχιστον στο συγκεκριμένο επικρατεί μια περιρρέουσα ερωτική ατμόσφαιρα. Μην ξεχνάμε ότι εδώ είναι Βαλκάνια και πιο συγκεκριμένα Χανιά! Οι Κρητικοί ποτέ δεν έσκυψαν το κεφάλι. Ο πάτερ φαμίλιας δεν έχει κατεβάσει διόλου την κεφαλή -αφήστε τους απρεπείς συνειρμούς- αλλά το έχει κάνει ο υιός, ο οποίος και αναζητά μια λύση. Του χρόνου έρχονται οι Πανελλήνιες. Πως θα πληρωθεί το φροντιστήριο; Πρέπει να βρει μια δουλειά…


Ο Μένιος, ο θείος του διπλανού μου στο σχολείο, του Σταμάτη, έχει το Ecstasy, το νούμερο ένα στριπτιζάδικο στα Χανιά, σ’ ένα στενό στη συνοικία των Μαχαιράδικων στο λιμάνι. Η συνοικία έχει κρατήσει το όνομά της, παρόλο που ελάχιστα μαγαζιά έχουν απομείνει που κατασκευάζουν κρητικά μαχαίρια. Το Ecstasy είναι το μόνο μαγαζί που κατά τη διάρκεια της κρίσης δεν είδε την πελατεία του να πέφτει, επειδή βασίζεται κυρίως σε Αμερικανούς στρατιώτες από τη Βάση αλλά και σε φραγκάτους ντόπιους πελάτες. Ο Σταμάτης μου έχει πει πως κατά διαστήματα έβγαζε μεροκάματο πηγαίνοντας αξημέρωτα στο Ecstasy για να σκουπίσει το μαγαζί και να πλύνει ποτήρια και τασάκια.

…μια χαρά ακούγεται αυτή η δουλειά στα αυτιά του Γιώργου.

Πλέον, με συνοπτικές διαδικασίες, είναι υπάλληλος -part time- του Μένιου. Τρεις φορές την εβδομάδα, τα ξημερώματα, αντί να προπονείται στο γήπεδο του βόλεϊ -όπως νομίζουν οι γονείς του- εξασκείται στον καθαρισμό και στο σκούπισμα ενός στριπτιζάδικου. Μια χαρά είναι ο Γιώργος σε αυτή τη δουλειά. Τα χρήματα καλά και όσο για ενδιαφέρουσες γνωριμίες… άλλο τίποτα! Από τον γιατρό -θαμώνα του καταστήματος- που του δίνει ένα πακέτο προϋπογεγραμμένες βεβαιώσεις για να δικαιολογεί τις απουσίες του στο σχολείο, ως τις κοπέλες που χορεύουν στο Ecstasy, με τις οποίες αναπτύσσει μια ιδιόμορφη σχέση· λειτουργώντας για εκείνες ως εξομολόγος, ως ένας άνθρωπος με ανοικτά αυτιά για να ακουμπήσουν τις ιστορίες και τις αγωνίες τους.

Ένας υπέροχος, διαφορετικός και συγκλονιστικός κόσμος ξεδιπλώνεται σιγά σιγά μπροστά του. Σε κανονικές συνθήκες θα απολάμβανε πολύ την περιήγηση σε αυτόν, ως “νεοβαπτιζόμενος σκαπανέας”, όμως οι εξελίξεις στην ζωή του εκτός εργασίας… τον απορροφούν ολοκληρωτικά.

Ποιες εξελίξεις; Πρώτα απ’ όλα η απόπειρα αυτοκτονίας της Ρέας. Της 16χρονης συμμαθήτριάς του, που εδώ και χρόνια είναι ο κρυφός- και ως τώρα ανεκπλήρωτος- ΈΡΩΤΑΣ του! Κατόπιν η τραγική θέση στην οποία έχει έλθει ο Κοσμίν· ο φίλος του που, όντας οικονομικός μετανάστης, αγωνίζεται καθημερινά να προσφέρει τα βασικά στην οικογένειά του, και τον οποίο η κατεπείγουσα ανάγκη εγχείρησης της κόρης του στο εξωτερικό, ισοπεδώνει ολοκληρωτικά. Τι; σας φαίνονται λίγα αυτά τα δυο; Ε, να προσθέσω και το κερασάκι στην “τούρτα”: Ο Γιώργος θα αναγκαστεί να αντιμετωπίσει τα Αφεντικά της Μαφίας των Χανίων σε μια θανάσιμη αναμέτρηση!

Ευτυχώς -για τον ήρωά μας- δεν είναι μόνος. Υπάρχει ο Νικ! Ο κολλητός του, που με τις γνωριμίες, την ιδιοσυγκρασία και τις ικανότητές του, θα καταφέρει να φέρει ένα αμυδρό έστω φως, μια απειροελάχιστη πιθανότητα να βγουν ζωντανοί από αυτή την απίστευτη συγκυρία. Τι θα γίνει τελικά;

Τόσο το τι θα συμβεί στο τέλος αλλά και το τι κατά την πορεία της ιστορίας αυτής, θα το ανακαλύψετε όταν διαβάσετε το «Καιρός για ήρωες» του Πολυχρόνη Κουτσάκη. Ένα εκπληκτικό αστυνομικό μυθιστόρημα 300+ σελίδων που κυκλοφόρησε από τις εκδόσεις Πατάκη, τον Οκτώβριο του 2013.

Όπως σε όλα του τα έργα, έτσι και σε αυτό, ο ταλαντούχος συγγραφέας ανοίγει μια πύλη στον αναγνώστη του, καλώντας τον σε ένα άρτια σχεδιασμένο μυθιστορηματικό κόσμο. Με το αστυνομικό στοιχείο να κυριαρχεί -αλλά χωρίς να είναι το μοναδικό- η αγωνία κατά την διάρκεια της ανάγνωσης είναι υπαρκτή σε κάθε σελίδα, ακολουθώντας συνεχώς αυξητική πορεία.

Οι ήρωές του πλασμένοι από έντονα ξεχωριστά και ενδιαφέροντα κομμάτια προσωπικοτήτων, καλύπτουν όλο το κοινωνικό φάσμα δίνοντας στο έργο την απαραίτητη αληθοφάνεια που χρειάζεται κάθε καλογραμμένη μυθιστορία.

Όσο για το σκηνικό μέσα στο οποίο αυτοί οι ήρωες ξετυλίγουν τον ρόλο τους; Τόσο μαγευτικό, που σου έρχεται να κλείσεις θέση στην επόμενη πτήση για Χανιά, ώστε να βρεθείς κι εσύ εκεί. Να δεις με τα δικά σου μάτια αυτά που κοιτάζουν ο Γιώργος, η Ρέα, ο Νικ,… όλοι τους!

Σε αυτό του το μυθιστόρημα, ο Πολυχρόνης Κουτσάκης, παντρεύει την εφηβική με την αστυνομική λογοτεχνία δημιουργώντας ένα μαγευτικό υβρίδιο που θα απολαύσουν όλοι οι βιβλιόφιλοι ανεξαρτήτως· είτε είναι έφηβοι, είτε συνταξιούχοι.

Τα καλά, τα πολύ καλά νέα, είναι ότι το ταξίδι αυτό δεν σταματά στο οπισθόφυλλο του «Καιρός για Ήρωες». Επόμενος σταθμός το «Μια Ανάσα Μόνο» (που βραβεύτηκε από τον Αναγνώστη ως καλύτερο εφηβικό μυθιστόρημα της χρονιάς για το 2016) και ακολουθεί το «Δεν είσαι εδώ», με το οποίο και ολοκληρώνεται η Τριλογία της Κρήτης. Κύριε Κουτσάκη… Τα σέβη μου!

Απλά… διαβάστε το!!!

book coverΓια να αγοράσετε το βιβλίο κάντε κλικ εδώ!

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

ΤΙ ΕΙΣΑΙ ΔΙΑΤΕΘΕΙΜΕΝΟΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙ’ ΑΥΤΗΝ;

Ο Γιώργος Δάντης είναι 16 χρονών. Τρελά ερωτευμένος, με μια κοπέλα που φαίνεται να αγνοεί την ύπαρξή του. Οι γονείς του δεν έχουν χρόνο γι’ αυτόν, και στο σχολείο πασχίζει να κρατήσει τα μάτια του ανοιχτά. Γύρω του, η χώρα καταρρέει από την κρίση. Μετά, αρχίζουν τα πραγματικά προβλήματα. Γιατί η αγαπημένη του κάνει απόπειρα αυτοκτονίας. Γιατί λίγο πριν την απόπειρα είδε κάτι που την κάνει στόχο των πιο επικίνδυνων ανθρώπων στην πόλη. Γιατί μια συμμαθήτριά τους έχει εξαφανιστεί και οι γονείς της παριστάνουν πως τίποτα δεν έχει συμβεί. Γιατί ο κολλητός φίλος του –μια ατρόμητη μοναχική ιδιοφυΐα που αγνοεί τα κορίτσια που τον λατρεύουν–έχει τους λόγους του να είναι πιο απόμακρος από ποτέ, τώρα που εκείνος χρειάζεται τη βοήθειά του. Σε μια πόλη γεμάτη μυστικά, ο Γιώργος Δάντης θα ανακαλύψει πως το μόνο χειρότερο από το να έχεις αδίστακτους ανθρώπους με εξωπραγματικές ικανότητες στο κατόπι σου είναι να μην έχεις ιδέα για τους πραγματικούς λόγους που σε κυνηγάνε. Λόγους που χάνονται στα βάθη του χρόνου.

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.