Ματιά

«Δρακοψιθύρισμα», του Νικόλα Σταύρου

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου, λαμβάνει χώρα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, τον Άγιο Μηνά. Ο Άγιος Μηνάς, αν και εξωτερικά θυμίζει μια κοινή ελληνική πόλη της επαρχίας, έχει […]

«Δρακοψιθύρισμα», του Νικόλα Σταύρου

Η εξαιρετικά ενδιαφέρουσα ιστορία που ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου, λαμβάνει χώρα σε μια μικρή επαρχιακή πόλη, τον Άγιο Μηνά. Ο Άγιος Μηνάς, αν και εξωτερικά θυμίζει μια κοινή ελληνική πόλη της επαρχίας, έχει μια σημαντική διαφορά. Βρίσκεται κοντά σε μια μυστηριώδη κοιλάδα. Σε ένα τόπο μαγικό όπου συμβαίνουν πολλά ανεξήγητα φαινόμενα… μονοπάτια εμφανίζονται και εξαφανίζονται μυστηριωδώς, η ροή του χρόνου επιβραδύνεται σε κάποια σημεία του δάσους της κοιλάδας, και πολλά πολλά άλλα…

Η ιστορία του Νικόλα Σταύρου τυλίγεται σαν μεταξωτή κορδέλα γύρω από τις περιπέτειες επτά παιδιών που ζουν στην μικρή πόλη. Επτά παιδιών, στο κατώφλι της εφηβείας, που έχουν δημιουργήσει δύο παρέες… το «ταλαντούχο τρίο», που αποτελείται από τους Γιώργο, Μαρούλα και Μίλτο και την «τετράποδη τετράδα» την οποία σχηματίζουν, η Βιργινία, ο Γιάννης, ο Έκτορας και ο Παύλος.

Οι καλοκαιρινές διακοπές των σχολείων έχουν ξεκινήσει και τα παιδιά επιδίδονται στο αγαπημένο τους σπορ…


«Έλα, ας πάμε να δούμε τι υπάρχει μέσα στη σπηλιά», έκανε ανυπόμονα ο Γιώργος.
«Μου φαίνεται πως ξέρεις καλά τα κατατόπια», είπε η Μαρούλα ακολουθώντας τον.
«Ναι, δε θυμάσαι που σου είπα ότι είχα έρθει εδώ τις προάλλες; Έφτιαξα, μάλιστα, κι ένα χάρτη και, απ’ ότι βλέπω, καλά τα κατάφερα». Έβγαλε από την τσέπη του σακιδίου του ένα χοντρό διπλωμένο χαρτί και το άνοιξε. «Βλέπεις το ψηλό δέντρο εκεί πέρα;» της είπε δείχνοντας ανατολικά. «Βρίσκεται εδώ στο χάρτη, όπως και ο βράχος όπου είμαστε τώρα».
Άρχισαν να κατεβαίνουν από το πίσω μέρος του βράχου και γρήγορα βρέθηκαν μπροστά στην είσοδο της σπηλιάς. Ήταν σκοτεινή και μυστηριώδης, με μια παράξενη μυρωδιά που θύμιζε νοτισμένο χώμα και βρεγμένα μούσκλια.

…τις εξερευνήσεις! Σε μια τέτοια εξερευνητική αποστολή, ο Γιώργος και η Μαρούλα, βρέθηκαν μέσα στην μαγική κοιλάδα χωρίς φυσικά να γνωρίζουν τίποτα για τις δυνάμεις και τα πλάσματα που κυριαρχούσαν στο χώρο εκείνο!

Από εκείνη την μέρα και οι δυο παρέες των παιδιών άρχισαν να παίρνουν -άθελα τους- τις θέσεις τους πάνω στην σκακιέρα ενός παιχνιδιού μεταξύ των δυνάμεων του καλού και του κακού. Στην πλευρά των λευκών πιονιών βρίσκονται άνθρωποι με ξεχωριστές δυνάμεις όπως η θεία Ευτέρπη και η αδερφή της η κυρία Ευδοκία, αλλά και μυθικά πλάσματα όπως ο Θανάσης ο δράκος, ο Τρύφωνας ο γρύπας και ο Χαπ ο νάνος. Στην άλλη, την σκοτεινή πλευρά δεσπόζει ο νέος ιδιοκτήτης της βίλας «Υψηλά Πεύκα». Μιας εγκαταλελειμμένης -για πολλά χρόνια- έπαυλης όπου έχει γίνει πλέον το άνδρο σκοτεινών πλασμάτων, των οποίων τα σχέδια πρέπει να εμποδιστούν με κάθε τρόπο…


«Αν μπορούμε να το εμποδίσουμε αυτό, τότε δε θα γίνει ποτέ…» απάντησε ο Τρύφωνας και κούνησε τα φτερά του ταραγμένος.
«Ησυχία, Τρύφωνα», είπε ο Θανάσης.
«Δε μου λέτε, εμείς μπορούμε να βοηθήσουμε σ’ αυτή την υπόθεση;» ρώτησε ο Γιώργος.
«Εσείς, θα βοηθήσετε περισσότερο απ’ όσο πιστεύετε…» είπε με στόμφο ο Θανάσης. «Αλλά για όλα αυτά εμένα δε μου πέφτει λόγος. Πρέπει να μιλήσετε με την Ευτέρπη και την Ευδοκία. Αυτές θα σας πουν τις λεπτομέρειες όταν έρθει η ώρα. Αρκετά μ’ αυτά τώρα…»
«Θανάση, ο Χαπ μας είπε πως μπορείς να μας δώσεις ένα χάρτη με τους κόμβους του δρακοψιθυρίσματος. Θα μας τον δώσεις;» ρώτησε η Μαρούλα.
«Βεβαίως. Χαπ, σε παρακαλώ, χρησιμοποίησε το ασημένιο ρόπαλο σου για να ζωγραφίσω το χάρτη», είπε ο Θανάσης.

Ένα εξαιρετικό παραμύθι -για μικρά και μεγάλα παιδιά- είναι το «Δρακοψιθύρισμα», του Νικόλα Σταύρου! Γεμάτο από Ελλάδα, φέρνει στην χώρα μας μαγικά πλάσματα που κυριαρχούν σε βιβλία με φόντο συνήθως μυθικούς τόπους. Καλοδουλεμένο, με ευφάνταστη πλοκή, ανατροπές και μια γλώσσα που ρέει θα κρατήσει άψογη συντροφιά στους μικρούς αναγνώστες (καλά, και στους μεγαλύτερους, το είπαμε!).

Αυτό που με μάγεψε πραγματικά, εκτός από την πλοκή και τον τρόπο γραφής του συγγραφέα, είναι ο τρόπος με τον οποίο περνάει χρήσιμα μηνύματα σε αυτόν που το διαβάζει. Καυτηριάζει με μοναδικό τρόπο -μέσα από τις ενέργειες κάποιων εκ των ηρώων του- άσχημες συμπεριφορές και λανθασμένους τρόπους σκέψης. Και από την άλλη προάγει -πάλι μέσω των ηρώων του- την ευγένεια, τον αλτρουισμό, την φιλία, την αγάπη, και τόσες άλλες αρετές που αποτελούν λαμπερά κοσμήματα ενός ανθρώπου.

Το ευχαριστήθηκα από την πρώτη μέχρι την τελευταία του σελίδα. Όσοι έχετε παιδιά -εκεί κοντά στην εφηβεία-, το «Δρακοψιθύρισμα», του Νικόλα Σταύρου, είναι ένα από τα καλύτερα δώρα που μπορείτε να τους χαρίσετε. Αν, μάλιστα, το διαβάσετε παρεούλα μαζί τους, κάνοντας και τις απαραίτητες αγκαλιές, τότε θα πράξετε άριστα! Μπόλικες σελίδες γεμάτες μυστήριο, περιπέτεια, χιούμορ και εκπληκτικούς χαρακτήρες σας περιμένουν να τις εξερευνήσετε… καλό ταξίδι!

 

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Μια σειρά παράξενων γεγονότων και συμπτώσεων έρχονται να ταράξουν την ήσυχη ζωή των κατοίκων της μικρής πόλης του Αγίου Μηνά. Δύο παρέες παιδιών πρωταγωνιστούν σε μια απίστευτη περιπέτεια όπου άνθρωποι με μαγικές ικανότητες και σκοτεινούς σκοπούς συγκρούονται με τις αγαθές δυνάμεις που κατοικούν στα βάθη μιας μαγικής σπηλιάς. Μάγοι, ξωτικά, νεράιδες, δράκοι, όντα μυθικά αλλά και πραγματικά έρχονται αντιμέτωποι, ενώ τα παιδιά θα προσπαθήσουν να ξετυλίξουν το μυστηριώδη ιστό που αγκάλιασε την πόλη τους και να τη σώσουν από τη καταστροφή…

Ν.Π.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα