Ματιά

Άγιος Στέφανος ο Σαββαΐτης

Τη μνήμη του Αγίου Στεφάνου του Σαββαΐτου τιμούμε στις 13 Ιουλίου.

Γράφει: E Α
Άγιος Στέφανος ο Σαββαΐτης

Άγιος Στέφανος ο Σαββαΐτης και θαυματουργός

Ο Άγιος Στέφανος γεννήθηκε στη Δαμασκό το 725 μΧ. Πατέρας του ήταν ο Θεόδωρος Μανσούρ, αδερφός του Αγίου Ιωάννη του Δαμασκηνού.

Ο Θεόδωρος, όταν ο Στέφανος ήταν 10 ετών, τον έβαλε στη Λαύρα του Αγίου Σάββα. Εκεί για 15 χρόνια σπούδασε τα θεία γράμματα και έζησε τη ζωή του μοναχού. Όταν κοιμήθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Δαμασκηνός, ο Άγιος Στέφανος αποσύρθηκε στην έρημο. Ήρθε ακόμη πιο κοντά στον Θεό, μελέτησε τις γραφές και ασχολήθηκε με την ποίηση. Ο Άγιος Στέφανος ο Σαββαΐτης είναι ένας από τους μεγαλύτερους εκκλησιαστικούς ποιητές.

“Παν ότι αν ποιείτε εν λόγω ή εν έργω, πάντα εν ονόματι Κυρίου Ιησού, ευχαριστούντες τω Θεώ και πατρί δι’ αυτού” (Προς Κολασσαείς, γ’ 17). Πιστεύοντας πολύ σε αυτά τα λόγια του Αποστόλου Παύλου, ο Άγιος Στέφανος ο Σαββαΐτης αφιέρωνε όλα τα έργα του στον Θεό και αδιαφορούσε για τον θαυμασμό των ανθρώπων.

Ο Άγιος Στέφανος κοιμήθηκε ειρηνικά το 794μχ (ή το 807).

Εορτή του Αγίου Στεφάνου του Σαββαΐτου

Τη μνήμη του Αγίου Στεφάνου του Σαββαΐτου τιμούμε στις 13 Ιουλίου και στις 28 Οκτωβρίου.

Απολυτίκιο του Αγίου Στεφάνου του Σαββαΐτου

Ως θείον στεφάνωμα, την αρετήν εσχηκώς, λαμπρώς εστεφάνωσας, την Εκκλησίαν Χριστού, εν λόγοις και πράξεσι, συ γαρ ως ιεράρχης, και σοφός θεηγόρος, θείων ασμάτων λύρα, Πάτερ Στέφανε ώφθης, διο ταις σαις φαιδρότησιν, ημάς στεφάνωσαν.

Απολυτίκιο Αγ. Στεφάνου του Σαββαΐτου - 13 ΙΟΥΛΙΟΥΑπολυτίκιο Αγ. Στεφάνου του Σαββαΐτου – 13 ΙΟΥΛΙΟΥ

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε να ζητάτε τη συμβουλή ενός ειδικού.

Σχετικά άρθρα