Πουρμάς (Ποντιακό γλυκό ταψιού), της Θείας Κίτσας .: Γλυκά .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Πουρμάς (Ποντιακό γλυκό ταψιού), της Θείας Κίτσας

Ο αγαπημένος μας Χάρρυ Κλυνν είχε την ευγενή καλοσύνη να μας στείλει άλλη μία συνταγή. Αυτήν την φορά μαγειρεύει για εσάς ένα υπέροχο ποντιακό γλυκό του ταψιού. Πουρμάς λοιπόν και καλή σας όρεξη

Γράφει: Matia Gr
Πουρμάς (Ποντιακό γλυκό ταψιού), της Θείας Κίτσας
Υλικά για τη ζύμη:

Ένα κιλό αλεύρι
Νερό όσο πάρει
Μία πρέζα αλάτι
Υλικά για τη γέμιση:
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
2 1/2 φλιτζάνια καρυδόψιχα χοντροκομμένη
1 κουταλάκι κανέλα

Εκτέλεση:

Ζυμώνουμε καλά τα υλικά της ζύμης να σχηματισθεί μία μαλακή μάζα. Την αφήνουμε να σταθεί για 15 λεπτά περίπου. Στη συνέχεια χωρίζουμε το ζυμάρι σε 4 – 5 ίσα μέρη και τα ανοίγουμε φύλλα. Σε μπολ έχουμε ανακατέψει καλά τα υλικά της γέμισης. Στρώνουμε σε κάθε φύλλο ίση ποσότητα γέμισης και το τυλίγουμε ρολό. Τοποθετούμε τα ρολά κυκλικά σε λαδωμένο ταψί ξεκινώντας από το κέντρο προς την περιφέρεια μέχρι να καλυφθεί όλο το ταψί. Ψήνουμε τον Πουρμά σε μέτριο φούρνο μέχρι να ροδίσει. Αν θέλουμε μπορούμε να το περιχύσουμε μετά το ψήσιμο με σιρόπι.

Την συνταγή αυτή μας έδωσε ο πολυτάλαντος καλλιτέχνης Χάρρυ Κλυνν τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ.
Η συνταγή είναι της αείμνηστης μητέρας του, Κίτσας, εξ Αργυρουπόλεως Πόντου.
Για να διαβάσετε για τον καλλιτέχνη κάντε κλικ εδώ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.