Ψωμάκια ημίγλυκα .: Σνακ .: Ματιά
 

Ψωμάκια ημίγλυκα

Λαχταριστά ημίγλυκα ψωμάκια που θα διώξουν μακριά την λιγουρίτσα, είτε σκέτα είτε με γλυκιά ή αλμυρή γέμιση. Δοκιμάστε τα!

Γράφει: Matia Gr
Ψωμάκια ημίγλυκα

Ψωμάκια ημίγλυκα

Υλικά:

500γρ. αλεύρι για ζύμωμα
200ml γάλα χλιαρό
100γρ. βούτυρο
2 αυγά
55γρ. ζάχαρη
5γρ. αλάτι
2 κουταλιές ξηρή μαγιά

Εκτέλεση:

Στο ζυμωτήριο χτυπάμε το γάλα και προσθέτουμε τα αυγά, τη ζάχαρη, το αλάτι, το αλεύρι με τη μαγιά και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να σταματήσει να κολλάει στα τοιχώματα. Εάν θέλουμε μπορούμε να ζυμώσουμε και στο χέρι. Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια, το προσθέτουμε και ζυμώνουμε μέχρι η ζύμη μας να γίνει μαλακή και λεία. Αφήνουμε το ζυμάρι μας να φουσκώσει για 2-3 ώρες. Στη συνέχεια χωρίζουμε τη ζύμη μας σε μερίδες 50 – 70γρ.
Εάν θέλουμε εδώ μπορούμε να σταματήσουμε και να αφήνουμε στο ψυγείο σκεπασμένη μέχρι την επόμενη ημέρα τη ζύμη μας. Την επόμενη μέρα βάζουμε τον φούρνο στην πιο χαμηλή θερμοκρασία του (40 βαθμούς περίπου) και τα αφήνουμε μέχρι να διπλασιαστούν σε όγκο.
Εάν συνεχίσουμε την ίδια ημέρα αραδιάζουμε τα ψωμάκια μας σε ταψιά στρωμένα με αντικολλητικό χαρτί αφήνοντας απόσταση μεταξύ τους, αν θέλουμε τα χαράζουμε ή τα πλάθουμε σε σχήματα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν καλά. Στη συνέχεια ψήνουμε στους 180 βαθμούς με αέρα για μισή ώρα περίπου μέχρι να πάρουν χρυσοκάστανο χρώμα. Μόλις ψηθούν τα ψωμάκια μας τα αφήνουμε να σταθούν 10 λεπτά εκτός φούρνου και στη συνέχεια τα ξεκολλάμε από το χαρτί και σερβίρουμε.
Μπορούμε να τα γεμίσουμε με οποιαδήποτε γλυκιά ή και αλμυρή γέμιση, όπως μαρμελάδα, πραλίνα φουντουκιού, αλλά και τυρί, ζαμπόν κτλ.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.