Αρτοκλασία μοναστηριακή, από τον Γέροντα Παρθένιο .: Θρησκεία .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Αρτοκλασία μοναστηριακή, από τον Γέροντα Παρθένιο

Αρτοκλασία μοναστηριακή, που μαγειρεύει ο Γέροντας Παρθένιος, από το Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου!

Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!

ΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΡΘΕΝΙΟΑΡΤΟΚΛΑΣΙΑ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΑΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΡΘΕΝΙΟ
Υλικά για πέντε άρτους:

2 1/2 ποτήρια νερού χυμό πορτοκάλι
2 ποτήρια νερού ηλιέλαιο
1 1/2 κιλό ζάχαρη
150γρ. νωπή μαγιά
3 κ.γ. μαχλέπι
3 κ.γ. κάρδαμο
4 κ.γ. γλυκάνισο
2 κ.γ. κανέλα
1 1/2 κ.γ. γαρύφαλλο
3 κιλά αλεύρι και όσο πάρει
Υλικά για το μελόνερο:
2 κ.σ. μέλι
4 κ.σ. ζεστό νερό
2 φύλλα δάφνης

Εκτέλεση:

Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, την αφήνουμε δέκα λεπτά και τη βάζουμε στο σκεύος που θα ζυμώσουμε. Προσθέτουμε τα υγρά και ανακατεύουμε με το χέρι. Κατόπιν ρίχνουμε τα μυρωδικά μας, τη ζάχαρη και ανακατεύουμε ξανά. Στη συνέχεια ρίχνουμε το αλεύρι μας σταδιακά, χωρίς να σταματάμε το ανακάτεμα-ζύμωμα με το χέρι μας. Θέλουμε να πάρουμε μια ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια μας αλλά να μην είναι και πολύ σφιχτή. Λαδώνουμε τα ταψάκια μας και την μοιράζουμε σε αυτά, πλάθοντάς την σαν καρβελάκια. Με ένα μαχαίρι κάνουμε τρύπες μέχρι κάτω, σχηματίζοντας ένα σταυρό. Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 50 βαθμούς, τα βάζουμε μέσα και όταν φουσκώσουν τα ψήνουμε μέχρι να ροδοψηθούν. Όταν βγουν από το φούρνο, περνάμε την επιφάνεια των άρτων μας με μελόνερο.

Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.