Τσουρέκι πολίτικο με προζύμι .: Πάσχα .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Τσουρέκι πολίτικο με προζύμι

Ονειρεμένα πολίτικα τσουρέκια με προζύμι… μιαμ μιαμ!

Γράφει: Matia Gr
Τσουρέκι πολίτικο με προζύμι
Υλικά για το προζύμι:

1/2 κουτί γάλα εβαπορέ χλιαρό
200γρ. (1/2 κουτί) νερό χλιαρό
1/2 φλιτζάνι ζάχαρη
125γρ. μαγιά νωπή
250γρ. αλεύρι
Υλικά για τη ζύμη:
2 1/4 κιλά (2.250γρ.) αλεύρι σκληρό ή για τσουρέκι
750γρ. ζάχαρη
1/2 κουτί γάλα εβαπορέ χλιαρό
200γρ. (μισό κουτί) νερό χλιαρό
250γρ. βούτυρο
6 αυγά ελαφρά χτυπημένα
3 φακελάκια μαχλέπι Ανατολή (συνολικά 30γρ.) τριμμένο
1/2 φακελάκι μαστίχα (2,5 γρ.) τριμμένη
1/2 κουταλάκι μαγειρική σόδα
1/2 κουταλάκι αλάτι
1/2 φάκελο μπέικιν
Υλικά για το άλειμμα:
2 αυγά ελαφρά χτυπημένα

Εκτέλεση:

Πρώτα θα φτιάξουμε το προζύμι. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε από τα υλικά του προζυμιού το χλιαρό γάλα, το χλιαρό νερό και τη ζάχαρη. Εκεί μέσα διαλύουμε τη μαγιά εντελώς. Προσθέτουμε το αλεύρι και ανακατεύουμε καλά. Αφήνουμε το μείγμα μας να φουσκώσει για μισή ώρα περίπου.
Λιώνουμε το βούτυρο.
Τώρα θα φτιάξουμε την ζύμη. Σε μια μεγάλη λεκάνη βάζουμε το αλεύρι και φτιάχνουμε μια γούβα στο κέντρο του. Εκεί μέσα βάζουμε το προζύμι και όλα τα υπόλοιπα υλικά και ζυμώνουμε. Τέλος προσθέτουμε και το βούτυρο και διπλώνοντας την ζύμη μας φροντίζουμε να το πάρει όλο μέσα της. Σκεπάζουμε τη λεκάνη και την αφήνουμε για 2-4 ώρες να ξεκουραστεί και να φουσκώσει. Χωρίζουμε την ζύμη μας σε μπαλάκια και τα πλάθουμε κορδόνια. Πλέκουμε μεταξύ τους τα κορδόνια και φτιάχνουμε 6 τσουρέκια. Αφήνουμε τα πολίτικα τσουρέκια μας να φουσκώσουν για μία ακόμη ώρα. Τα αλείφουμε με τα αυγά για το άλειμμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180 βαθμούς για 40 λεπτά περίπου.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.