Γαλακτομπούρεκο .: Γλυκά .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Γαλακτομπούρεκο

Γαλακτομπούρεκο νόστιμο και λαχταριστό για όλες τις ημέρες και όλες τις περιστάσεις. Για να σας φτιάξει την κακή διάθεση ή για να συνοδεύσει την χαρά σας. Δοκιμάστε το! Είναι μπουκιά και συγχώριο, το άτιμο! 🙂

Γράφει: Matia Gr
Γαλακτομπούρεκο
Υλικά:

1/2 κιλό φύλλο μπακλαβά
100γρ. βούτυρο

Υλικά για την κρέμα:
1200γρ. γάλα
1 φλιτζάνι τσαγιού σιμιγδάλι ψιλό Μέλισσα
1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
5 αυγά
3 κουταλιές βούτυρο φρέσκο
2 βανίλιες

Υλικά για το σιρόπι:
3 φλιτζάνια ζάχαρη
1 1/2 φλιτζάνι νερό
Φλούδα ενός λεμονιού
Χυμό μισού λεμονιού
Μισό ποτήρι του κρασιού κονιάκ

Εκτέλεση:

Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το γάλα και προσθέτουμε τη ζάχαρη και τις βανίλιες ανακατεύοντας. Χαμηλώνουμε την φωτιά και προσθέτουμε το σιμιγδάλι λίγο-λίγο ανακατεύοντας για 5 λεπτά περίπου μέχρι να πήξει ελαφρά το μίγμα μας. Απομακρύνουμε την κατσαρόλα μας απ’ την φωτιά. Σε ένα μπωλάκι χτυπάμε τα αυγά και τα προσθέτουμε ανακατεύοντας διαρκώς στην κρέμα. Προσθέτουμε και το βούτυρο και αφήνουμε την κρέμα μας να κρυώσει.

Βουτυρώνουμε ένα ταψί μέτριου μεγέθους και στρώνουμε -αλείφοντας κάθε φύλλο με το βούτυρο- τα μισά φύλλα. Αδειάζουμε πάνω στα φύλλα την κρέμα μας και σκεπάζουμε, βουτυρώνοντας ένα-ένα, με τα υπόλοιπα φύλλα. Χαράζουμε σε κομμάτια, αλείφουμε την επιφάνεια με βούτυρο, ραντίζουμε με λίγο νερό και ψήνουμε στους 175 βαθμούς για 40 λεπτά.
Εντωμεταξύ σε μια κατσαρόλα βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι για 10 λεπτά. Αφήνουμε το γαλακτομπούρεκο να κρυώσει και το περιχύνουμε με χλιαρό σιρόπι.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.