500γρ. φασόλια γίγαντες (κατά προτίμηση Πρεσπών)
1 κουτί πασάτα ντομάτας (500γρ.)
3 κρεμμύδια ξερά
4 σκελίδες σκόρδο
3 φύλλα δάφνης
1 πρέζα τσίλι σκόνη
1 1/2 κουτ. σούπας αλάτι
Λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ελαιόλαδο
Έχουμε βάλει από την προηγούμενη ημέρα τους γίγαντες να μουλιάσουν σε νερό (τουλάχιστον 10 ώρες). Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τους γίγαντες να βράσουν σε σκέτο νερό. Κατεβάζουμε από την φωτιά όταν έχουν μισογίνει (όταν τους δαγκώνεις κόβεται το φασόλι σχετικά εύκολα αλλά θέλει λίγο ακόμα βράσιμο).
Κόβουμε το κρεμμύδι σε κυβάκια και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Σε μια μικρή κατσαρόλα ή σε βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε ελαιόλαδο και όταν κάψει τσιγαρίζουμε σε αυτό τα κρεμμύδια μαζί με το αλάτι. Μόλις καραμελώσουν προσθέτουμε το σκόρδο, τη δάφνη, το τσίλι, το πιπέρι, την πασάτα και νερό όσο ένα κουτί πασάτας (το ξεπλένουμε με αυτό). Αφήνουμε να πάρουν μία βράση.
Σε ταψί ρίχνουμε τη σύβραση της ντομάτας και κατόπιν τους γίγαντες στεγνούς χωρίς το νερό τους. Βάζουμε σε φούρνο στους 220-230 βαθμούς Κελσίου και ψήνουμε μέχρι να στεγνώσει το φαγητό μας από τα πολλά υγρά (περίπου τρία τέταρτα της ώρας). Μόλις είναι έτοιμο είτε σερβίρουμε, είτε το αφήνουμε στο φούρνο με την πόρτα όμως ανοικτή για να μην μας στεγνώσει τελείως. Καλή όρεξη!