Μαρμελάδα από μούρα, του Ορφέα .: Γλυκά .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Μαρμελάδα από μούρα, του Ορφέα

Μια υπέροχη συνταγή από έναν εξίσου υπέροχο άνθρωπο… τον καλό μας φίλο τον Ορφέα!

Γράφει: Matia Gr
Μαρμελάδα από μούρα, του Ορφέα
Υλικά:

1300 γραμμαρια μούρα
800 γραμμάρια ζάχαρη
Χυμός από ένα λεμόνι

Εκτέλεση:

Αφού μαζέψω τα μούρα (αυτά πάνω από μία ώρα). Εγώ τα μάζεψα σε τρεις διαφορετικές μέρες και τα είχα στο ψυγείο. Τα ξέπλυνα σε τρεχούμενο νερό μέσα σε σουρωτήρι, πρώτα τα άσπρα και μετά τα μαύρα, τα έβαλα σε τάπερ μαζί με την ζάχαρη. Μία στρώση άσπρα – ζάχαρη – μαύρα – ζάχαρη – άσπρα – ζάχαρη – μαύρα – ζάχαρη. Τα σκεπάζω και τα αφήνω στο ψυγείο από 12 έως 24 ώρες να κατεβάσουν όποια υγρά τους. Τα έβαλα σε κατσαρόλα στο πετρογκάζ και όταν άρχισαν να βράζουν, την χαμήλωσα την φωτιά στο ελάχιστο και τα έβρασα σχεδόν 40′ έως 45′ λεπτά. Δεν χρειάστηκε να τα ξαφρίσω. Δεν τα ανακάτευα συνέχεια γιατί δεν έμοιαζαν να κολλάνε. Όταν τα ανακάτευα, τα ζούλαγα για να λιώσουν λίγο. Όταν άρχισε να δένει έριξα τον χυμό λεμονιού και βράσιμο ακόμα 2′ λεπτά. Αμέσως τα έβαλα σε βάζα που αποστείρωσα στον φούρνο με αέρα στους 100° βαθμούς για 15′ λεπτά. Και τα βάζα ζεστά και η μαρμελάδα. Τα γέμισα αφήνοντας ένα μικρό δάχτυλο κενό, τα έκλεισα και τα γύρισα ανάποδα μέχρι να κρυώσουν. Όταν ανοίγω κάποιο, στο ψυγείο. Καλή επιτυχία (στο μάζεμα κυρίως?)

Σημ 1: Κάτι σε αρωματικό ΔΕΝ έβαλα, μόνα τους έχουν καταπληκτικό άρωμα. Νερό ΔΕΝ πρόσθεσα, όσο υγρό έβγαλαν τα ίδια.

Σημ 2: Η γεύση μου θυμίζει λίγο την μαρμελάδα από σύκα, ίσως επειδή έχουν τα πολύ μικρά σποράκια.
Σημ 3: Τα μούρα που χρησιμοποίησα ήταν και μαύρα και άσπρα. Βγήκε όμορφο το χρώμα!!! Περίπου μιάμιση ώρα για να κόψω τα κοτσανάκια τους. Πολλές συνταγές τα λιώνουν και τα περνάνε από σήτα. Κατά την διάρκεια που βράζουν τα ξαφρίζουν βγάζοντας μαζί και πολλά από τα σποράκια τους. Εγώ τα θέλω να τα καταλαβαίνω στο στόμα.

Την συνταγή αυτή, καθώς και την φωτογραφία που την συνοδεύει, μας τα έστειλε ο καλός μας φίλος Ορφέας, τον οποίο και ευχαριστούμε πολύ! Δείτε το blog του Ορφέα, «ΤΟΥΙΤΥ», κάνοντας κλικ εδώ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.