Ματιά

Μηλόπιτα, της Λιλίκας

Καθώς φτιάχνω μηλόπιτα στο νου μου έρχεται η θειά η Καλλιόπα (Καλλιόπη)… Η θειά ήταν αδερφή της γιαγιάς της Βαγγελούδας… ζούσε στην πόλη… αρχοντογυναίκα με τις γούνες της, με τα όλα τής… Κάθε που ερχόταν στο χωριό να ανοίξει το σπιτάκι της αλλά κ για να μας δει, τα τάπερ που κουβαλούσε με τη μοσχομυριστή μηλόπιτα, ήταν ατέλειωτα… κάθε σπίτι κ ένα τάπερ… Είχε μία νοστιμιά, μια μυρουδιά… απερίγραπτη… Τη συνταγή ποτέ δν μας την έδωσε γιατί πάντα μας έλεγε ότι όλα τα βάζει με το μάτι… Ήταν μαστόρισσα στη μηλόπιτα… Η δική μου έχει συνταγή όμως… Που κ ο πιο ακαμάτης μπορεί να την πετύχει… Λοιπόν…

Μηλόπιτα, της Λιλίκας

Υλικά:

450γρ αλεύρι
300γρ ζαχαρίτσα
300γρ φυτική μαργαρίνη
6 αυγούλια
150γρ γάλα κατσικίσιο
1,5 φακελάκι μπέικιν
3 βανίλιες
Λίγο αλάτι
4 μήλα κομμένα σε λεπτές φέτες
2 κ.γ. κανέλα

Εκτέλεση:

Χτυπάμε τη μαργαρίνη με τη ζάχαρη να αφρατέψει, ρίχνουμε τα αυγά, το γάλα, τις βανίλιες, το αλάτι, την κανέλα κ τέλος σε αυτό το χυλό προσθέτουμε το αλεύρι κοσκινισμένο μαζί με το μπέικιν. Χτυπάμε πολύ λίγο στο μίξερ, βουτυροαλευρώνουμε ένα ταψί κ αδειάζουμε το μείγμα. Κουνάμε λίγο το ταψί να απλώσει κ βάζουμε σε όλη την επιφάνεια τα μήλα βυθίζοντας τα πολύ απαλά. Προθέρμανση φούρνου στους 180° πάνω κάτω αέρα. Ψήνουμε για περίπου μία ώρα.
Λίγο πριν τη βγάλουμε ετοιμάζουμε ζαχαρόνερο.
6 κ.σ. νερό
2 κ.ς. ζάχαρη
Μόλις τη βγάλουμε από το φούρνο, έτσι όπως είναι καυτή περνάμε με πινέλο το ζαχαρόνερο για να μαλακώσει αλλά κ να μας δώσει γυαλιστερή όψη.
Δοκιμάστε αυτή την πίτα… 100% επιτυχία… Θα μοσχομυρίζει όλο το σπιτικό σας… Κ ίσως κ σε εσάς ξυπνήσει μια ανάμνηση… Φιλιά πολλά, φιλιά γλυκά… Καλό βράδυ.

Λιλίκα

Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα