Πολίτικα φαγητά

Γιαουρτλού κεμπάπ, του Χρήστου

Χρόνια τώρα όταν έρχονται οι συγγενείς μας για διακοπές στην Σάμο, φτιάχνω το περίφημο Γιαουρτλού Κεμπάπ. Φέτος είπα να ρίψω μια ματιά και στο διαδίκτυο. Σκέτη απογοήτευση. Έτσι αποφάσισα να γράψω και την δική μου συνταγή.

Πατλιτσάν κιοφτέ, της Παρασκευής

Σε πρόσφατο ταξίδι στην πόλη των ονείρων μου και των προγόνων μου, από την πλευρά της μαμάς, απόλαυσα αυτό το απλό φαγάκι που γίνεται εύκολα και είναι εντυπωσιακό!

Λαχανοντολμάδες κοκκινιστοί

Μια εξαιρετική συνταγή -όπως όλες στην πολίτικη κουζίνα άλλωστε- για λαχανοντολμάδες κοκκινιστούς παρακαλώ! Δοκιμάστε την και θα γλύφετε ομαδικώς τα δάκτυλά σας... όχι ο ένας του άλλου καλέ! Ο καθένας τα δικά του!

Σαλάτα πολίτικη

Υλικά: Λάχανο Πράσινη πιπεριά Κόκκινη πιπεριά Καρότο Σέλινο Ξύδι Ελαιόλαδο Αλάτι Εκτέλεση: Ψιλοκόβουμε το λάχανο, τις πιπεριές και το σέλινο. Τρίβουμε το καρότο. Ανακατεύουμε σε σαλατιέρα μεγάλη τα λαχανικά μας. Αλατίζουμε και τα τρίβουμε με τις χούφτες μας ώστε να πάει παντού το αλάτι. Προσθέτουμε το ξύδι και τα αφήνουμε να σταθούν για δύο ώρες.…

Γαρδούμπες Πασχαλιάτικες με χόρτα αβγολέμονο, της Αθηνάς

Ο συγγραφέας Κώστας Καρακάσης είχε την ευγενή καλοσύνη να μας δώσει δύο ανέκδοτες συνταγές της ηρωίδας του βιβλίου του "Αθηνά, ευτυχώς που δεν γενήθηκα όμορφη". Εδώ θα διαβάσετε την καταπληκτική συνταγή για Γαρδούμπες Πασχαλιάτικες με χόρτα αυγολέμονο

Λαχανοντολμάδες πολίτικοι

Υλικά: 1 μέτριο λάχανο 1 κούπα ρύζι 3 κρεμμύδια 1 ματσάκι άνηθο 1 λεμόνι 1 φακελάκι κουκουνάρι Λίγες μαύρες σταφίδες Κανέλα Ζάχαρη Ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Διαλέγουμε ένα λάχανο που να είναι ελαφρύ για τον όγκο του (αυτό σημαίνει ότι θα βγαίνουν πολύ πιο εύκολα τα φύλλα), χαράζουμε στη βάση του ένα τετράγωνο που να…

Μελιτζάνα πολίτικη

Υλικά: 5 μελιτζάνες φλάσκες 3 μεγάλες, ώριμες ντομάτες 3 σκελίδες σκόρδο 2 ξερά κρεμμύδια Ελαιόλαδο Λίγο κόκκινο κρασί αλεύρι πάπρικα Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Αφαιρούμε το κοτσάνι απ' τις μελιτζάνες τις πλένουμε και τις κόβουμε κυδωνάτες (δύο σταυρωτά κάθετα και μία οριζόντια). Τις αλατίζουμε και τις αφήνουμε για μισή με μία ώρα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν.…

Μπουρανί (πολίτικο ντοματόρυζο)

Υλικά: 1 κιλό ώριμες ντομάτες 2 κούπες ρύζι όχι σπυρωτό 1/2 κούπα ελαιόλαδο 2 σκελίδες σκόρδο 1 ξυλαράκι κανέλα Λίγο μαϊντανό Αλάτι Ζάχαρη Εκτέλεση: Ξεφλουδίζουμε τις ντομάτες βουτώντας τις για λίγο σε καυτό νερό ή ξύνοντάς τες με το μαχαίρι από το κάτω μέρος προς το κοτσάνι. Τις κόβουμε σε ροδέλες και βγάζουμε τα σποράκια…

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

Υλικά: 60 αμπελόφυλλα 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα 1 κρεμμύδι 3 κρεμμυδάκια φρέσκα 1/2 φλιτζάνι άνηθο ψιλοκομμένο Λίγα φυλλαράκια δυόσμο ψιλοκομμένο Ελαιόλαδο Αλάτι πιπέρι Υλικά για τη σάλτσα: 2 κουταλιές βιτάμ 1 λεμόνι 4 κουταλιές γεμάτες κορν φλάουρ Εκτέλεση: Πλένουμε καλά τα αμπελόφυλλά μας. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε νερό να βράσει. Όταν αρχίσει και κοχλάζει το…

Μπουγιουρντί κατσαρόλας, του Σάκη

Υλικά: 1 πιπεριά γλυκιά 1 πιπεριά καυτερή 2 ντομάτες 200γρ. φέτα 1/4 κουταλάκι ζάχαρη Λάδι Προαιρετικά αλάτι Πιπέρι Ρίγανη Αν δεν βάλετε καυτερή πιπεριά βάλτε μια ακόμη γλυκιά Εκτέλεση: Ψιλοκόβουμε τις πιπεριές και τις ντομάτες. Ρίχνουμε το λάδι σε μια μικρή κατσαρόλα να κάψει λίγο και ρίχνουμε τις πιπεριές, μόλις πάρουν χρώμα ρίχνουμε τις ντομάτες,…

Φασολάδα πικάντικη

Δείτε την πολίτικη συνταγή μας για φασολάδα πικάντικη. Μαγειρέψτε την και όταν την δοκιμάσετε θα μας θυμηθείτε

Σουτζουκάκια Σμυρναίικα (Σμυρνέικα)

Υλικά για τα σουτζουκάκια: 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 1/2 κιλό κιμά αρνίσιο 3 κρεμμύδια ξερά 8 σκελίδες σκόρδο 1/4 κιλού ψωμί μπαγιάτικο 1 φλιτζάνι κρασί κόκκινο 1 κουταλάκι κύμινο Αλάτι, πιπέρι Ελαιόλαδο Υλικά για τη σάλτσα: 1 1/2 κιλά ώριμες ντομάτες 2 κρεμμύδια ξερά 1/4 πράσινες ξυδάτες ελιές Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Αφαιρούμε την κόρα από…

Ιτς πιλάφ

Υλικά: 2 φλιτζάνια ρύζι καρολίνα 1/2 κιλό συκωτάκια και στομαχάκια κοτόπουλου 1/2 ματσάκι άνηθο 1/2 φλιτζάνι μαύρες σταφίδες 1/2 φλιτζάνι κόκκινο κρασί 1/2 φλιτζάνι κάστανα 1/2 φλιτζάνι κουκουνάρι 3 κουταλιές βούτυρο γάλακτος 1 λίτρο ζωμό κοτόπουλου ή κύβο νοστιμιάς 1/2 κουταλάκι ζάχαρη Αλάτι, πιπέρι 1/2 κουταλάκι κανέλα Εκτέλεση: Σε ένα βαθύ μπωλάκι ρίχνουμε το κρασί…

Μοσχαράκι ατζέμ πιλάφι

Υλικά: 1 1/2 κιλό μοσχαράκι 2 κρεμμύδια ξερά 4 ώριμες ντομάτες 3 φλιτζάνια ρύζι 4 κουταλιές βούτυρο γάλακτος Αλάτι, πιπέρι Εκτέλεση: Πλένουμε και κόβουμε το κρέας σε μερίδες. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια και τις ντομάτες. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε 1/4 φλιτζανιού νερό και σε αυτό τσιγαρίζουμε τα κρεμμύδια μέχρι να εξατμιστεί. Μόλις αυτό γίνει…

Μελιτζάνες Καρνίγιαρικ (Karniyarik)

Υλικά: 8 τσακώνικες μελιτζάνες παχουλές 1/2 κιλό κιμά μοσχαρίσιο 3 κρεμμύδια ξερά 8 πιπεριές κέρατα 4 ντομάτες ώριμες 2 ντομάτες σφιχτές 1 κουταλιά βούτυρο γάλακτος 1/2 ματσάκι μαϊντανό Αλάτι, πιπέρι Μπαχάρι Ελαιόλαδο Εκτέλεση: Πλένουμε τις μελιτζάνες και χωρίς να τους αφαιρέσουμε το κοτσάνι, τις χαράζουμε με το μαχαίρι σε μία μόνο μεριά αρκετά βαθειά. Τις…

Αρνάκι κοκκινιστό με πουρέ

Υλικά για το φαγητό: 2 κιλά κρέας αρνίσιο 1 κιλό ντομάτες ώριμες ή 2 κονκασέ 4 κρεμμύδια ξερά 1 κουταλάκι ζάχαρη Ξύλο κανέλας 2 – 3 κόκκους μπαχάρι Αλάτι, πιπέρι Ελαιόλαδο Υλικά για τον πουρέ: 2 1/2 κιλά πατάτες 3 κουταλιές βούτυρο 1/2 - 1 λίτρο γάλα Αλάτι, πιπέρι, Μοσχοκάρυδο Εκτέλεση: Κόβουμε το κρέας σε…

Παστουρμαδόπιτα

Υλικά: 1 πακέτο φύλλο κρούστας 3/4 κιλού κασέρι σε φέτες 200 γρ. παστουρμά 2 ντομάτες ώριμες 2 μέτριες πράσινες πιπεριές Λίγη τριμμένη φρυγανιά Φρέσκο βούτυρο Εκτέλεση: Σε ένα καλά βουτυρωμένο ταψί, στρώνουμε τα μισά φύλλα κρούστας βουτυρώνοντάς τα ανά δύο με το φρέσκο βούτυρο. Πάνω από τα φύλλα στρώνουμε τις μισές φέτες τυριού και κατόπιν…

Μπεκρή μεζέ

Υλικά: 1/2 κιλό χοιρινό κρέας 1 λουκάνικο χωριάτικο (με πράσο ή πορτοκάλι) 3 ντομάτες ώριμες ή 1 κονκασέ 2 κρεμμύδια ξερά 4 πιπεριές πράσινες 1 φλιτζάνι κόκκινο κρασί 1 κουταλιά μουστάρδα 2 σκελίδες σκόρδο Αλάτι, πιπέρι Μπαχάρι, ξύλο κανέλας Ελαιόλαδο Εκτέλεση: Πλένουμε το κρέας και το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. Σε ένα μπωλ βάζουμε το…

Γκιούλπασι (περίπου κλέφτικο), της Βιβής

Υλικά: 1 1/2 κιλό ψαχνό κρέας από αρνί, χοιρινό, μοσχάρι 2 πιπεριές (κόκκινη-πράσινη) 1/2 κιλό πατάτες 300 γρ. γραβιέρα 2-3 σκελίδες σκόρδο 2 κουταλάκια βούτυρο (φρέσκο) ή ελαιόλαδο Αλάτι, πιπέρι, χυμό λεμονιού, θυμάρι 2 λαδόκολλες και αλουμινόχαρτο Εκτέλεση: Συγκεντρώστε όλα τα υλικά στο πάγκο της κουζίνας. Αφού πλύνετε, καθαρίσετε και κόψετε όλα τα υλικά σε…

Σαρδέλες σε αμπελόφυλλα, της Βιβής

Υλικά: 20 τεμ. σαρδέλες 20 τεμ. αμπελόφυλλα Ρίγανη, αλάτι Χυμός από δυο λεμόνια Ελαιόλαδο Εκτέλεση: Καθαρίζουμε τις σαρδέλες από εντόσθια και κεφάλια. Τις πλένουμε, τις βάζουμε σε ένα ταψάκι και τις μαρινάρουμε για 2-3 ώρες με τη ρίγανη, το αλάτι, το λεμόνι και το λάδι. Τυλίγουμε κάθε σαρδέλα με ένα αμπελόφυλλο. Τις βάζουμε στο ταψάκι…

Παστίτσιο Πολίτικο, του Παναγιώτη

Υλικά: 800 γρ. μακαρόνια για παστίτσιο (μπορεί να γίνει και με βίδες ή σελινάκι) 2 κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα 2 κρεμμυδάκια φρέσκα ψιλοκομμένα 1 κιλό κιμάς μοσχαρίσιος 2 τομάτες πολτοποιημένες 1 κουταλιά της σούπας πάστα τομάτας 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού μαϊντανός ψιλοκομμένος 1/2 κουταλάκι του γλυκού κανέλα 1/2 φλυτζάνι του τσαγιού λάδι 1 φλυτζάνι του τσαγιού…