Λαχανοντολμάδες

Last modified date

Λαχανοντολμάδες

Λαχανοντολμάδες

Λαχανοντολμάδες αυγολέμονο… να τρώει η μάνα και του παιδιού να μη δίνει (που λέει ο λόγος)!

Υλικά:

1 μεγάλο λάχανο
3/4 κιλού μοσχαρίσιο κιμά
250γρ. ρύζι καρολίνα
2 κουταλιές βούτυρο γάλακτος
2 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα
Μισή κούπα μαϊντανό
Λίγο δυόσμο
Αλάτι, πιπέρι
Λάδι
Υλικά για το αυγολέμονο:
1-2 αυγά
1 λεμόνι
1 κουταλιά κορν φλάουρ

Εκτέλεση:

Βάζουμε σε μια κατσαρόλα νερό να βράσει. Χαράζουμε βαθιά στο κοτσάνι του λάχανου ένα τετράγωνο με τέσσερις μαχαιριές και το βουτάμε στο νερό που βράζει. Προσπαθούμε να ζεματιστεί και κοντά στο κοτσάνι του και βγάζουμε ένα ένα τα φύλλα που μαλακώνουν λίγο. Τα αφήνουμε να στραγγίξουν σε ένα σουρωτήρι και επαναλαμβάνουμε μέχρι να βγουν όλα τα φύλλα του λάχανου. Κόβουμε (έτσι ώστε να γίνουν πιο λεπτά) τα χοντρά νεύρα του φύλλου και τα κρατάμε. Σε ένα μπωλ ανακατεύουμε τον κιμά, τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια, το ρύζι, τον μαϊντανό, τον δυόσμο, το αλάτι, το πιπέρι. Προσθέτουμε το λάδι και ανακατεύουμε ξανά. Σε μια βαθιά κατσαρόλα στρώνουμε στον πάτο της όλα τα χοντρά νεύρα του φύλλου που έχουμε κρατήσει. Τώρα θα τυλίξουμε τους ντολμάδες. Στρώνουμε ένα λαχανόφυλλο στην μέσα πλευρά της παλάμης μας (έτσι ώστε να είναι πάνω η μέσα πλευρά του) και του βάζουμε το μείγμα του κιμά. Διπλώνουμε πρώτα το κάτω μέρος του φύλλου, μετά το δεξί συγχρόνως με το αριστερό και στο τέλος τυλίγουμε το υπόλοιπο. Τοποθετούμε τους ντολμάδες στην κατσαρόλα έτσι ώστε να μην μένουν κενά. Όταν τελειώσουμε βάζουμε πάνω τους τις δύο κουταλιές βουτύρου και αναποδογυρίζουμε από πάνω τους ένα πιάτο ώστε να καλύπτονται αρκετά. Βράζουμε νερό, ανάβουμε το μάτι της κουζίνας που έχει πάνω την κατσαρόλα με τους ντολμάδες και ρίχνουμε το νερό έτσι ώστε να φτάσει μέχρι τα 3/4 της πάνω στρώσης τους. Μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά. Μετά σβήνουμε τη φωτιά βγάζουμε το αναποδογυρισμένο πιάτο και απομακρύνουμε τη κατσαρόλα. Σε ένα μπωλ βάζουμε το χυμό μισού ή ενός λεμονιού και μέσα του διαλύουμε το κορν φλάουρ. Ανακατεύουμε καλά και χτυπάμε μέσα του και τα αυγά. Συνεχίζοντας να χτυπάμε ρίχνουμε σιγά σιγά το ζουμί από τους ντολμάδες. Όταν το ανακατέψουμε σχεδόν όλο, αδειάζουμε το περιεχόμενο του μπωλ στην κατσαρόλα προσπαθώντας να πάει παντού. Οι λαχανοντολμάδες μας είναι έτοιμοι!

Σχετικά άρθρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Post comment