Ματιά

Συκωτάκια πουλερικών με κριθαρώτο, της Λιλίκας

Ένα πιάτο τόσο νόστιμο… τόσο μυρωδάτο… Ένα πιάτο απλό, αλλά και γκουρμέ… Η γιαγιά η Βαγγελούδα θα το έλεγε σκουτούδια κουτίσια με κριθαράκι σύβραστο… Εμείς οι σύγχρονοι συκωτάκια πουλερικών με κριθαρώτο.
Η αδερφή της Βαγγελούδας, η Μαρίκα, δούλευε ατελείωτα χρόνια σε σφαγείο πουλερικών… Με τα τσουβάλια μας κουβαλούσε τα συκώτια και τους στομαχούς… Κι αυτή, ήταν τόσο λίξουρη… Κάτω από το σπίτι της είχε ένα δώμα με ένα πετρογκάζ και με πολλές αλουμινένιες κατσαρόλες… Τη νύχτα δούλευε και μετά όλη μέρα ήταν εκεί και τηγάνιζε… Τα μαγουλάκια της κόκκινα και φουσκωτά… Η καρδιά της, ένας μπαξές…
Θα το αγαπήσουν οι δικοί σας αυτό το φαγητό… Δοκιμάστε το!

Συκωτάκια πουλερικών με κριθαρώτο, της Λιλίκας

Υλικά:

Συκωτάκια πουλερικών
Κριθαράκι
Κρεμμύδι
Ζωμός κότας
Βούτυρο φρέσκο
Λεμόνι
Ρίγανη
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεματίζουμε τα συκώτια και τα ξεπλένουμε αφού κόψουμε τις καρδιές στη μέση να φύγει το αιμάτωμα. Τα βάζουμε σε ένα τηγάνι με καπάκι, ρίχνουμε λίγο λάδι, αλάτι, πιπέρι κ νεράκι. Τα καπακώνουμε και τα αφήνουμε να σιγομαγειρευτούν. Στο τέλος ρίγανη και λεμόνι πολύ.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε λάδι και ένα κρεμμύδι τριμμένο… Ρίχνουμε κριθαράκι μέτριο και το τσιγαρίζουμε… Σβήνουμε σιγά σιγά με ζωμό κότας… Σιγοβράζουμε μέχρι να ψηθεί το κριθαράκι χωρίς πολύ νερό. Το σβήνουμε και βάζουμε μέσα μια κουταλιά φρέσκο βούτυρο.

Λιλίκα

Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα