Γαρδουμπάκια .: Διάφορα φαγητά .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Γαρδουμπάκια

Ο απόλυτος μεζές των μερακλήδων! 🙂

Γράφει: Matia Gr
Γαρδουμπάκια
Υλικά:

1 συκωταριά από αρνί ή κατσίκι
Λίγα γλυκάδια
2 αντεριές
4 λεμόνια
Λάδι, αλάτι, πιπέρι, ρίγανη

Εκτέλεση:

Καταρχήν πρέπει να καθαρίσουμε καλά τις αντεριές. Με ένα ξυλαράκι (μολύβι, κομμάτι από καλαμιά κτλ) ή χοντρό βελονάκι θα γυρίσουμε τα έντερα έτσι ώστε να βγεί το μέσα, έξω. Αυτό γίνεται ως εξής. Διπλώνουμε λίγο την μία άκρη του εντέρου και με το ξυλάκι την σπρώχνουμε στο εσωτερικό του. Κρατώντας με το δεξί χέρι το ξυλάκι και χρησιμοποιώντας τον αντίχειρα του χεριού αυτού, μαζεύουμε στο ξύλο αρκετό έντερο. Με το αριστερό χέρι, βοηθάμε το έντερο να μαζεύεται στο ξυλάκι, προσέχοντας μην το τρυπήσουμε. Όταν μαζευτεί αρκετό, το αφήνουμε να «πέσει» σε ένα μπωλάκι που έχουμε μέσα του άφθονο νερό. Συνεχίζουμε έτσι μέχρι να γυρίσει όλο το έντερο ανάποδα. Αν κάπου το έντερο τρυπήσει, το κόβουμε εκεί. Όταν έχει περάσει το ξύλο μέσα από το έντερο, τραβάμε πολύ προσεκτικά το έντερο έτσι ώστε να γυρίσει το μέσα – έξω. Όταν γυρίσουμε τις αντεριές, τις πλένουμε καλά και τις αφήνουμε σε ένα μπωλάκι που έχουμε νερό και τον χυμό από τα τρία λεμόνια. Έτσι τα έντερα ασπρίζουν και σφίγγουν και έτσι θα μπορούμε να τα τυλίξουμε εύκολα.
Κόβουμε την συκωταριά σε κομματάκια μικρού μεγέθους. Παίρνουμε ένα κομμάτι από κάθε μέρος της συκωταριάς (δηλαδή συκώτι, σπλήνα, πνευμόνι, καρδιά και γλυκάδι) και τα περνάμε σε ένα καλαμάκι από σουβλάκι. Στερεώνουμε εκεί και την άκρη από το άντερο και τα τυλίγουμε καλά με αυτό. Όταν τυλιχτεί καλά, κόβουμε το έντερο και την άκρη που περισσεύει την στερεώνουμε πάνω στο καλαμάκι. Κόβουμε το καλαμάκι να μικρύνει και τα βάζουμε σε ταψί ή σε βαθύ τηγάνι πασπαλίζοντας τα με αλάτι, πιπέρι, ρίγανη και λίγο λεμόνι και τα αφήνουμε, γυρίζοντάς τα 1 -2 φορές, να ψηθούν για μισή περίπου ώρα (ανάλογα με το μέγεθός τους). Πριν σερβίρουμε αφαιρούμε προσεκτικά το καλαμάκι.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.