Μελιτίνια .: Εποχιακά .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Μελιτίνια

Υλικά: Για τη ζύμη: 1 κιλό αλεύρι 3 αυγά 2 κουταλιές σούπας λάδι Νερό όσο πάρει Αλάτι Για τη γέμιση: 1 κιλό μυζήθρα ανάλατη 1 κιλό ζάχαρη 3 κρόκοι αυγών 2 κουταλιές αλεύρι 2 […]

Γράφει: Matia Gr
Μελιτίνια
Υλικά:

Για τη ζύμη:
1 κιλό αλεύρι
3 αυγά
2 κουταλιές σούπας λάδι
Νερό όσο πάρει
Αλάτι
Για τη γέμιση:
1 κιλό μυζήθρα ανάλατη
1 κιλό ζάχαρη
3 κρόκοι αυγών
2 κουταλιές αλεύρι
2 κουταλιές σούπας μαστίχα Χίου κοπανισμένη
2 βανίλιες
1 κουταλιά βούτυρο λιωμένο

Εκτέλεση:

Προετοιμασία γέμισης:
Από το προηγούμενο βράδυ περνάμε την μυζήθρα από το μύλο και στην συνέχεια προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε. Την αφήνουμε σε μια λεκάνη σκεπασμένη όλη την νύχτα μέχρι να την χρησιμοποιήσουμε την επόμενη μέρα. Την άλλη μέρα προσθέτουμε μέσα στη μυζήθρα ένα-ένα όλα τα υπόλοιπα υλικά για τη γέμιση. Ανακατεύουμε με τα χέρια να γίνει ένα ομοιόμορφο μείγμα και όταν είναι έτοιμο το αφήνουμε στην άκρη για να ετοιμάσουμε τη ζύμη.
Προετοιμασία ζύμης:

Σε μια λεκάνη ανακατεύουμε όλα τα υλικά για τη ζύμη και ζυμώνουμε ώστε η ζύμη να γίνει μαλακή και ευκολόπλαστη. Την χωρίζουμε σε 4 μπάλες.

Μελιτίνια

Μελιτίνια

Παίρνουμε μια-μια μπάλα, την απλώνουμε λίγο με τον πλάστη για να πλατύνει και την περνάμε στη ειδική μηχανή φύλλου στη σκάλα 1. Μετά βάζουμε τη μηχανή στη σκάλα 2 και το περνάμε πάλι. Κατόπιν στη σκάλα 3, 4… και έτσι η κάθε μπάλα γίνεται φύλλο λεπτό σαν χαρτί.

Όταν έχουμε πλέον ανοίξει όλες τις μπάλες σε φύλλα, παίρνουμε ένα πιατάκι του φλυτζανιού και χαράζουμε τα φύλλα κόβοντας στρογγυλούς δίσκους. Με ένα κουταλάκι βάζουμε γέμιση στο κέντρο του κάθε δίσκου αφήνοντας γύρω -γύρω περιθώριο. Ανασηκώνουμε το περιθώριο και αρχίζει το “τσίμπημα” γύρω από τη γέμιση ώστε η μορφή του να μοιάζει στο τέλος με καλαθάκι.
Μελιτίνια

Τοποθετούμε τα μελιτίνια σε λαδωμένη λαμαρίνα και τα ψήνουμε γύρω στα 30 λεπτά στους 180-200 βαθμούς. Θα το καταλάβουμε ότι έχουν ψηθεί από το χρώμα που παίρνουν.

Μελιτίνια

Τα “Μελιτίνια” είναι το παραδοσιακό Πασχαλινό γλυκό της Σαντορίνης. Η προετοιμασία του απαιτεί κόπο και χρόνο γιατί το “κέντημα” του θέλει ιδιαίτερη τεχνική και μια αρχάρια χρειάζεται αρκετή εξάσκηση για να καταφέρει να πετύχει τη σωστή μορφή ενός γνήσιου Σαντορινιού μελιτινιού. Το “κέντημα” γίνεται με οδοντογλυφίδα ή καρφίτσα και τα “τσιμπήματα” απέχουν ελάχιστα χιλιοστά το ένα από το άλλο. Ενα καλό μελιτίνι μιας πεπειραμένης Σαντορινιάς έχει περίπου 50-60 “τσιμπήματα”. Για αυτό το λόγο μαζεύονται σε σπίτια τουλάχιστον 4-5 νοικοκυρές ώστε να βοηθήσουν η μια την άλλη στην προετοιμασία των μελιτινιών. Τα μελιτίνια φτιάχνονται την Μεγάλη Εβδομάδα για να είναι έτοιμα το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου που γίνεται η Ανάσταση ώστε να σερβιριστούν ως γλυκό μετά την πατροπαράδοτη μαγειρίτσα.

Την συνταγή αυτή μας έστειλε μια φίλη της Ματιάς, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.