Αλμυρή σουηδική τούρτα σολομού .: Διεθνής Κουζίνα .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Αλμυρή σουηδική τούρτα σολομού

Μια αλμυρή Σουηδέζικη τούρτα με σολομό που είναι πάντα πιο νόστιμη την επόμενη μέρα. Εάν έχετε χρονικά περιθώρια δώστε χρόνο στις γεύσεις να απογειωθούν! Καλή απόλαυση!

Γράφει: Matia Gr
Αλμυρή σουηδική τούρτα σολομού
Υλικά:

Ψωμί για μπόμπα ή στρογγυλό ψηλό καρβέλι
Κριμ τσιζ
Κρέμα γάλακτος ή στραγγιστό γιαούρτι
Καπνιστό σολομό
Αυγά βραστά
Αγγούρι
Ρέβα
Κάπαρη
Άνηθο
Σχοινόπρασο
Μαγιονέζα (προαιρετικά)
Αλάτι, πιπέρι

Εκτέλεση:

Αν θελήσουμε να χρησιμοποιήσουμε για ψωμί ένα καρβέλι κάνουμε τα εξής: Βάζουμε πάνω του ένα ταψάκι ή φόρμα στρογγυλή και το χρησιμοποιούμε σαν πατρόν για να κόψουμε γύρω γύρω ότι περισσεύει από το ψωμί. Αφού το κάνουμε αυτό κόβουμε μια οριζόντια φέτα από το πάνω μέρος καρβελιού ώστε να γίνει ισόπαχο το ψωμί μας. Αφαιρούμε μια λεπτή στρώση από το κάτω μέρος του ώστε να φύγει η κόρα. Γενικά αφαιρούμε την κόρα από όλο το ψωμί. Κόβουμε το καρβέλι οριζόντια στα 3. Αν χρησιμοποιήσουμε ψωμί για μπόμπα θα χρησιμοποιήσουμε 6 φέτες ψωμιού. Ανάμεσα στις δύο φέτες θα απλώνουμε μια λεπτή στρώση μαγιονέζας ώστε να κολλήσει η μία με την άλλη και προαιρετικά βάζουμε λίγο άνηθο εδώ κι εκεί.
Σε ένα μπωλ χτυπάμε με μίξερ το κριμ τσιζ με την κρέμα γάλακτος (ή αν θέλουμε να είναι πιο ελαφρύ με στραγγιστό γιαούρτι). Θα πρέπει το μείγμα μας να μην χάσει την συνοχή του αλλά να απλώνεται με ευκολία. Γι αυτό το λόγο προσθέτουμε ένα ένα κουταλάκι από την κρέμα γάλακτος ή το στραγγιστό γιαούρτι.
Βράζουμε σφιχτά τα αυγά, τα καθαρίζουμε και τα κόβουμε σε ισόπαχες λεπτές φετούλες (βοηθάει πολύ το ειδικό εργαλείο).
Στην βάση της τούρτας μας πάνω στο ψωμί απλώνουμε το μείγμα του κριμ τσιζ σε όλη την επιφάνεια μέχρι άκρη άκρη έξω από το ψωμί. Αν θέλουμε βάζουμε και λίγο άνηθο. Προσθέτουμε τώρα την πρώτη στρώση με τον καπνιστό σολομό. Στη συνέχεια στρώνουμε φετούλες αυγού χωρίς να αφήνουμε κενά μεταξύ τους (χρησιμοποιούμε και κομματάκια αυγού ανάμεσα στις φετούλες). Αλατίζουμε ελαφρά τα αυγά και βάζουμε γενναιόδωρα φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Πλένουμε σχολαστικά το αγγούρι και την ρέβα τα σκουπίζουμε και κόβουμε αραχνοΰφαντα λεπτές φετούλες σε μαντολίνο.
Προσθέτουμε την δεύτερη στρώση του ψωμιού και αλείφουμε πάλι με κριμ τσιζ. Απλώνουμε πάνω του μια στρώση αγγούρι, μια στρώση ρέβα και ξανά αγγούρι. Αλατίζουμε ελαφρά και σκεπάζουμε με την επόμενη φέτα ψωμιού.
Εάν θέλουμε την αλμυρή τούρτα μας για την επομένη, τότε τυλίγουμε με διαφανή μεμβράνη και την φυλάσσουμε στο ψυγείο καθώς επίσης και το μείγμα του κριμ τσιζ.
Συνεχίζουμε από εκεί που σταματήσαμε.
Απλώνουμε πάνω στην φέτα ψωμιού κριμ τσιζ και αφού καλύψουμε την πάνω επιφάνεια αρχίζουμε να καλύπτουμε και γύρω γύρω τα πλαϊνά.
Τώρα έχουμε να κάνουμε μόνο την διακόσμηση. Τυλίγουμε φετούλες σολομού και φτιάχνουμε “λουλούδια”. Φτιάχνουμε σχεδιάκια ή κάνουμε απλά το περίγραμμα με την κάπαρη, βάζουμε άνηθο και σχοινόπρασο κοντά στον σολομό καθώς επίσης και τουφίτσες άνηθου γύρω γύρω περιμετρικά.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.