Χαλβάς σιμιγδαλένιος .: Vegan .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Χαλβάς σιμιγδαλένιος, όπως ποτέ δεν τον δοκιμάσατε. Ο «βασιλιάς» της Σαρακοστής. Κατά την περίοδο της Σαρακοστής των Χριστουγέννων και της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, υπάρχουν μεγάλες ονομαστικές εορτές και συνεπώς ανάγκη για ένα γλυκό για κέρασμα. Επί αιώνες έχει επικρατήσει ένα παραδοσιακό γλυκό, ο «σιμιγδαλένιος χαλβάς»∙ ένα καθαρά ανατολίτικο γλυκό που αγαπήθηκε πολύ από τους ευλαβείς Μικρασιάτες, Σμυρνιώτες και Κωνσταντινουπολίτες. Ανάλογα δε με την περιοχή διαμορφώθηκαν και οι διάφορες συνταγές: είτε με καρύδι και σταφίδα, είτε με φυστίκι Αιγίνης ή κουκουνάρι, είτε με αμύγδαλο ή άλλους ξηρούς καρπούς. Εμείς σας δίνουμε μία συνταγή με τέλεια αρμονία στη γεύση, τα αρώματα, την υφή, το χρώμα και κυρίως για μία επίσημη και εορταστική παρουσίαση, για να τιμήσουμε δεόντως τους φίλους μας.

Χαλβάς σιμιγδαλένιος

Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!

Υλικά για μία στρογγυλή φόρμα με τρύπα διαμέτρου 21-23 εκ. ή για 11-12 κολονάτα ποτήρια:

1 1/2 φλυτζάνι χονδρό σιμιγδάλι
1 φλυτζάνι ψιλό σιμιγδάλι
200γρ. βιτάμ
1 φλυτζάνι χοντροκομμένο καρύδι
1 1/2 φλυτζάνι ξανθή σταφίδα (εμποτισμένη σε κονιάκ)
8 αποξηραμένα βερίκοκα (κομμένα σε μικρά κυβάκια)
Υλικά για το σιρόπι:
2 φλυτζάνια χυμό πορτοκαλιού
1 φλυτζάνι νερό
1 φλυτζάνι ανθόνερο
1 στικ κανέλας
1 βανίλια
1 φλούδα πορτοκαλιού (ακέρωτου)
2 φλυτζάνια ζάχαρη
1/2 φλυτζάνι μέλι
Ξερά φρούτα (προαιρετικά)
Κανέλα Κεϋλάνης (για γαρνίρισμα)

Εκτέλεση:

1) Σε νταβαδάκι με πλατύ πάτο βάζουμε το βιτάμ να λιώσει σε μέτρια φωτιά και μόλις κάψει, ρίχνουμε μέσα το σιμιγδάλι και με ξύλινη κουτάλα ανακατεύουμε συνεχώς, για να μη μας κολλήσει. Μόλις το σιμιγδάλι αρχίζει να παίρνει ένα ελαφρύ καστανόξανθο χρώμα, προσθέτουμε μέσα το καρύδι, τη σταφίδα, τα κομματάκια αποξηραμένου βερύκοκου, ανακατεύουμε 1-2 λεπτά και το κατεβάζουμε από τη φωτιά.
2) Παράλληλα, σε κατσαρόλα και σε μέτρια φωτιά, ρίχνουμε το νερό, το ανθόνερο, τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το μέλι, τη φλούδα πορτοκαλιού, το στικ κανέλας και τη βανίλια. Βράζουμε το μίγμα για 5 λεπτά, όση ώρα ετοιμάζουμε και καβουρδίζουμε το σιμιγδάλι. Μόλις το σιρόπι μας είναι έτοιμο, το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφαιρούμε αμέσως από μέσα τη φλούδα πορτοκαλιού. Αρχίζουμε με μία κουτάλα να ρίχνουμε σταδιακά λίγο λίγο σιρόπι στο σιμιγδάλι, και ανακατεύουμε καλά με μία ξύλινη κουτάλα (προσέχοντας σ’ αυτό το στάδιο να μη ζεματιστούμε, επειδή καθώς πέφτει το σιρόπι στο σιμιγδάλι, πετάγονται σταγόνες).
Όταν ρίξουμε 3-4 φορές με την κουτάλα, επαναφέρουμε το νταβαδάκι με το σιμιγδάλι μας στη φωτιά –σε χαμηλή ένταση- και προσθέτουμε το υπόλοιπο σιρόπι, ανακατεύοντας συνεχώς. Όταν το σιμιγδάλι έχει απορροφήσει όλο το σιρόπι κι έχει πήξει, ο χαλβάς είναι έτοιμος (το σιμιγδάλι και το σιρόπι πρέπει να είναι κατά την ανάμιξή τους και τα δύο καυτά).
3) Λαδώνουμε ελαφρά τη φόρμα μας με λάδι, και την πασπαλίζουμε με λίγη κανέλα. Βάζουμε μέσα τον χαλβά μας και ισιώνουμε τη επιφάνεια, πιέζοντας πολύ καλά μ’ ένα κουτάλι, ώστε να μη μείνουν μέσα κενά αέρος. Τον αφήνουμε σε δροσερό μέρος να κρυώσει πολύ καλά, ώστε να ενωθεί με τα υλικά του και να σταθεροποιηθεί. Τότε τοποθετούμε μία πιατέλα και σιγά σιγά γυρίζουμε τον χαλβά και τον ξεφορμάρουμε, όπως κάνουμε και με το κέικ.
Εάν επιθυμούμε μία πιο επίσημη παρουσίαση, τότε τον βάζουμε ζεστό κατ’ ευθείαν στα κολονάτα ποτήρια μας και πιέζουμε καλά μ’ ένα κουταλάκι, για να μην έχει κενά και να είναι ίδια παντού η επιφάνειά του. Αφήνουμε ένα δάχτυλο κενό (για να βάλουμε την κρέμα μας ή τη σως) και αφήνουμε τον χαλβά να κρυώσει. Εάν όμως δεν θέλουμε να προσθέσουμε σως ή κρέμα, τότε πασπαλίζουμε με κανέλα και χοντροσπασμένα καρύδια.
Εμείς δεν τον βάλαμε σε φόρμα, αλλά σε 8 κολονάτα ποτήρια και σε 3 μικρά φορμάκια (ατομικά). Έτσι, μαζί με τη σως που θα προσθέσουμε, θα έχουμε στην εορτή ένα σερβίρισμα του γλυκού «πολυτελείας».

Τον χαλβά μας αυτό, για μια επίσημη παρουσίαση, μπορούμε να τον συνοδεύσουμε με:
Κρέμα με γάλα αμυγδάλου και μαστίχα Χίου
Σως (σάλτσα) μανταρινιού
Σως ροδιού

Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.