Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, της Λιλίκας .: Κουταλιού .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, της Λιλίκας

Ένα τελάρο ακέρωτα πορτοκάλια έφερε ο άντρας μου ο λεβέντης από την αγορά. Δύσκολα βρίσκεις ακέρωτα… μόνο από παραγωγό ή αν έχεις δέντρο δικό σου στην αυλή ή αν είσαι από την λεβεντογέννα Κρήτη ή το λατρεμένο Αίγιο κι όπου γυρίσεις να δεις βλέπεις αυτό το πολύτιμο εσπεριδοειδές. Χειμωνιάτικο γλυκό… θέλει συνοδεία ένα ποτήρι κρύο νερό κι έναν πολύ δυνατό σκέτο καφέ…
Έγινε λαχταριστό, αλλά πιο πολύ με ευχαριστεί το κρυστάλλινο το πιατάκι της γιαγιάς μου, που το φυλάγω σαν τα μάτια μου… και καλύτερα… Καλό μεσημέρι σε όλη τη νόστιμη παρέα…

Γράφει: Λιλίκα
Γλυκό κουταλιού πορτοκάλι, της Λιλίκας
Υλικά:

1 κιλό πορτοκάλια
1 κιλό ζάχαρη
300γρ. νερό
2 κουταλάκια χυμό λεμόνι
Αρμπαρόριζα (προαιρετικά)

Εκτέλεση:

Πλένουμε τα ακέρωτα πορτοκάλια. Τα τρίβουμε ελαφρά από έξω με ψιλό τρίφτη και αν θέλουμε μόνο φλούδες κόβουμε γύρω γύρω και τις κάνουμε ρολλάκια με οδοντογλυφίδες. Τα ολόκληρα πορτοκάλια τα κόβουμε σε 8 μέρη και μετά στην μέση. Τα βάζουμε σε καυτό νερό να βράσουν για 5′, τα σουρώνουμε και τους ρίχνουμε κρύο νερό. Το ξανακάνουμε άλλη μια φορά και αφού σουρώσουμε και κρυώσουμε πάλι με νερό, αφήνουμε όλη νύχτα σε σουρωτήρι να στραγγίξουν μόνα τους. Δεν τα πατάμε!
Την άλλη μέρα δένουμε την ζάχαρη με το νερό για 5-6 λεπτά. Βάζουμε μέσα τα πορτοκάλια και βράζουμε 6 λεπτά. Σκεπάζουμε με πετσέτα, αφήνουμε 5-6 ώρες και ξαναβράζουμε σε δυνατή φωτιά 6 λεπτά ακόμη. Ρίχνουμε 2 κουταλάκια λεμόνι χυμό και σβήνουμε τη φωτιά μας. Αν θέλουμε να το αποθηκεύσουμε κάνουμε αποστείρωση στα βάζα. Επίσης αν θέλουμε βάζουμε και αρμπαρόριζα!

Λιλίκα

Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.