Λάχανο με κρέας, της Λιλίκας .: Εύκολες συνταγές .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Λάχανο με κρέας, της Λιλίκας

Τσιάφσε προχτε… Έπεσε το πρώτο τσιάφ… Τσιάφ ή τσιάφζσμα είναι η πρώτη πάχνη… Η πρώτη υγρασία που λόγω της χαμηλής θερμοκρασίας παγώνει… Ο άντρας μου αυτό περιμένει για να αρχίσει να κόβει λάχανα… Το τσιάφ δίνει στο λάχανο άλλη νοστιμάδα… το κάνει γλυκό… Ήρθε λοιπόν το πρώτο λάχανο στο σπιτικό μας… κυρά, αύριο λάχανο με κρέας… έγινε!

Ένα φαγητό μοναδικό σε γεύση κ πολύ εύκολο στο να γίνει… μην το φοβάστε οι μικρές νοικοκυρές…

Τα κολοκύθια μας πάγωσαν… Οι μελιτζάνες κ οι πιπεριές μας τελείωσαν… Έχουμε τα άνθη του χειμώνα τώρα… Λάχανα, μπρόκολα, κουνουπίδια, πράσα, σπανάκια… Δυστυχώς μένουν αδιάθετα λόγω της ΦΕΚ των λαϊκών αγορών που επιτρέπει μόνο το 50%. Οι δεύτερες σπορές έπρεπε να είναι ήδη σε εξέλιξη, όμως κανένας παραγωγός δεν προχωράει γιατί η αβεβαιότητα είναι μεγάλη… Όταν όμως επέλθει το άνοιγμα της αγοράς αυτό θα φέρει μεγάλη αναταραχή στον προϋπολογισμό των νοικοκυριών γιατί δεν θα υπάρχει πληθώρα προϊόντων κ έτσι οι τιμές όσων υπάρχουν θα τιναχτούν στα ύψη… Στηρίξτε τον πρωτογενή αγροτοκτηνοτροφικό τομέα… Στηρίξτε τις λαϊκές αγορές κ τους παραγωγούς που είναι ένα βήμα πριν το γκρεμό… Σας φιλώ όλους πολύ γλυκά κ προσεύχομαι για το καλύτερο…

Γράφει: Λιλίκα
Λάχανο με κρέας, της Λιλίκας
Υλικά:

Λάχανο
Χοιρινό (σπάλα)
Ξύδι λευκό
Κρεμμύδια
Ελαιόλαδο
Αλάτι, πιπέρι
Αυγά
Λεμόνια
Σέλινο
Πάπρικα

Εκτέλεση:

Παίρνουμε σπάλα χοιρινή… Πλένουμε το κρέας με άσπρο ξύδι κ βάζουμε τα κομμάτια σε κατσαρόλα που έχει κάψει πολύ καλά ο πάτος… το σωτάρουμε να κοκκινίσει, κόβουμε δύο μεγάλα κρεμμύδια στα 4 κ τα ρίχνουμε μέσα, αλάτι, πιπέρι κ ένα νεροπότηρο ελαιόλαδο… βάζουμε νερό κ κλείνουμε την κατσαρόλα να βράσει….η χύτρα είναι το καλύτερο σκεύος.
Αφού βράσει το κρέας, αδειάζουμε το ζουμάκι σε μια πλάκερη κατσαρόλα, κόβουμε ένα λάχανο σε χοντρά κομμάτια μαζί με τούς νευρώνες, το βάζουμε στην κατσαρόλα κ σκεπάζουμε. Αφήνουμε να βράσει το λάχανο μία ώρα χαμηλά… προσθέτουμε το κρέας κ δίνουμε άλλη μια βράση. Φτιάχνουμε αυγολέμονο… Πολλοί βάζουν κ σέλινο… Πολλοί το φτιάχνουν κόκκινο με γλυκιά πάπρικα…

Λιλίκα

Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.