Λαδένια, από τον Γέροντα Παρθένιο .: Vegan .: Ματιά
 

Λαδένια, από τον Γέροντα Παρθένιο

Λαδένια (αγιορείτικη πίτσα), που μαγειρεύει ο Γέροντας Παρθένιος από το Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου!

Λαδένια, από τον Γέροντα Παρθένιο

https://www.youtube.com/watch?v=MWAJmlwWXgA

Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!

Υλικά για το ζυμάρι:

500γρ. αλεύρι
25γρ. μαγιά νωπή
Χλιαρό νερό όσο πάρει
Αλάτι
Θυμάρι
Υλικά για γαρνίρισμα:
Κρεμμύδι
Ντομάτα
Σκόρδο
Πιπεριά
Ελιές χωρίς κουκούτσι
Πελτέ ντομάτας
Τυρί φέτα (αν θέλουμε κάποιο τμήμα ή ολόκληρη η αγιορείτικη πίτσα μας να είναι αρτύσιμη)
Ρίγανη
Αλάτι, πιπέρι
Ελαιόλαδο

Εκτέλεση:

Ανοίγουμε τον φούρνο μας στους 50 βαθμούς.
Σε μια λεκανίτσα ρίχνουμε την μαγιά και με λίγο χλιαρό νεράκι την διαλύουμε. Τα αφήνουμε για 10 λεπτά. Κατόπιν ρίχνουμε αλεύρι και νεράκι, ανακατεύοντας με το χέρι, ώστε να πάρουμε ένα χυλό. Προσθέτουμε αλάτι, θυμάρι, αλεύρι και λίγο νεράκι, ζυμώνοντας μέχρι να πάρουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια μας.
Λαδώνουμε ένα ρηχό ταψί και το λαδώνουμε καλά. Στον πάγκο μας ρίχνουμε λίγο αλευράκι και πάνω του ανοίγουμε το ζυμάρι μας σε μέγεθος ίσο με τις διαστάσεις του ταψιού μας. Το βάζουμε στο ταψί μας και το απλώνουμε να πιάσει όλη την επιφάνειά του. Πατάμε το ζυμάρι με τα δάκτυλά μας.
Ρίχνουμε ελαιόλαδο πάνω από το ζυμάρι. Πάνω από το 1/4 της επιφάνειας του ζυμαριού μας, κόβουμε κρεμμυδάκι, ντοματούλα, πιπεριά και λίγο σκορδάκι. Στο επόμενο τέταρτο απλώνουμε πελτέ αραιωμένο με λαδάκι και κόβουμε κρεμμυδάκι, προσθέτοντας και λίγες ελίτσες. Στο τρίτο τέταρτο, βάζουμε πάλι πελτέ, κρεμμυδάκι, σκορδάκι και πιπεριά. Στο τελευταίο τέταρτο βάζουμε ντομάτα, πιπεριά, κρεμμυδάκι και θρυμματισμένη φέτα και ελίτσες (θα είναι το κομμάτι για όλους δεν νηστεύουν). Προσθέτουμε αλατάκι και πιπέρι σε όλη την επιφάνεια καθώς και ρίγανη αλλά και λαδάκι.
Σταυρώνουμε και βάζουμε τη λαδένια μας στο φούρνο για 10 λεπτά. Κατόπιν ανεβάζουμε την θερμοκρασία στους 150 βαθμούς και ψήνουμε για 40 λεπτά.

Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.