Μαρμελάδα φράουλα, από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου .: Μαρμελάδες .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Μαρμελάδα φράουλα, από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου

Μαρμελάδα φράουλα. Πιστεύουμε ότι δεν γίνεται πιο τέλεια σε χρώμα, γεύση, ευωδία, πυκνότητα και «δέσιμο» σιροπιού. Είναι τέλεια για πρωινό τις νηστίσιμες ημέρες και κοσμεί το παγωτό, το γιαούρτι, γλυκά, τούρτες κλπ.
Σας ευχόμαστε Καλή Επιτυχία!

Μαρμελάδα φράουλα, από τον Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλο Αγγελόγλου

Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!

Υλικά:

2 1/2 κιλά φράουλες (ώριμες μεν, όμως όχι παραγινωμένες)
1.700γρ. ζάχαρη
1 στικ κανέλας
3 βανίλιες
5 κ.σ. κονιάκ
1 μεγάλο λεμόνι (τον χυμό του)
2 μήλα (τα λιώνουμε στο μπλέντερ, τα σουρώνουμε και παίρνουμε καθαρό μόνο το απόσταγμα του χυμού τους)
1-2 φύλλα αρμπαρόριζα (προαιρετικά)
Ξύδι

Εκτέλεση:

1) Πλένουμε τις φράουλες, βάζοντάς τες σ’ ένα λεκανάκι με νερό να τις σκεπάζει. Ρίχνουμε μισό κρασοπότηρο ξύδι, ώστε να εξουδετερώσουμε τα φυτοφάρμακα και τις αφήνουμε εκεί για 10 λεπτά. Έπειτα αδειάζουμε το νερόξυδο και γεμίζουμε τη λεκάνη με τις φράουλες με καθαρό νερό, για να ξεπλυθούν και τις στραγγίζουμε σε σουρωτήρι.
2) Μετά αφαιρούμε τα φυλλαράκια και τον μίσχο από κάθε φράουλα.
3) Κόβουμε τις φράουλες στα τέσσερα και σ’ ένα μπωλ στρώνουμε μία σειρά φράουλες, μία σειρά ζάχαρη διαδοχικά, και στο τέλος σκεπάζουμε καλά με τη ζάχαρη. Τις περιχύνουμε και το κονιάκ, σκεπάζουμε με μεμβράνη, τοποθετούμε το μπωλ στο ψυγείο και το αφήνουμε ένα βράδυ, ώστε να βγάλουν τα υγρά τους.
4) Το πρωί τα βάζουμε σε νταβαδάκι με φαρδύ και χονδρό πάτο και το τοποθετούμε σε δυνατή φωτιά μέχρι να αρχίσει η βράση. Όταν ξεκινήσει η βράση, τις αφήνουμε σε χαμηλή φωτιά ίσα ίσα να βράζει, όχι να κοχλάζει και προσθέτουμε την κανέλα και τον χυμό μήλου. Ανακατεύουμε με ξύλινη κουτάλα συνεχώς, κάνοντας ένα καλό «ξάφρισμα». Αφήνουμε να βράσει το μίγμα μας περί τα 45 λεπτά (προσθέτουμε την αρμπαρόριζα) μέχρι να δέσει το σιρόπι μας. Τότε στο τέλος, προσθέτουμε τις βανίλιες και το λεμόνι και βράζουμε για 1 λεπτό. Κατεβάζουμε τη μαρμελάδα μας και όπως είναι ακόμη καυτή, την τοποθετούμε στα επίσης καυτά αποστειρωμένα βάζα μας, τα οποία τοποθετούμε ανάποδα μέχρι να κρυώσουν.
Παρατηρήσεις:
1) Τον χυμό μήλου τον βάζουμε για την πηκτίνη, διότι η ζάχαρη (που βάζουμε μισή δόση), δεν είναι επαρκής για να δέσει το σιρόπι.
2) Με την ποσότητα αυτή βγήκαν 3 1/2 βάζα των 720ml.

Η συνταγή αυτή είναι του Αρχιμανδρίτη Χριστόδουλου Αγγελόγλου. Δημοσιεύθηκε στην ομάδα “ΔΕΥΤΕ ΑΡΙΣΤΗΣΑΤΕ”!
Μην παραλείψετε να δείτε και το blog του Πατέρα Χριστόδουλου “Βασιλίνος”!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.