Μια ζύμη θησαυρός, της Λιλίκας .: Ζύμες .: Ματιά
 

Μια ζύμη θησαυρός, της Λιλίκας

Η ζύμη θησαυρός. Μια ζύμη θησαυρός… Μια ζύμη, χίλιες παρασκευές… Για το σχολείο, το γραφείο, τη θάλασσα, το βουνό, για τη μέρα, για τη νύχτα, για τους μικρούς, για τους μεγάλους, για τους φίλους, για την παιδική χαρά, για το τάπερ, για το αλουμινόχαρτο… βρε για παντού… Αχ δοκιμάστε και θα με θυμηθείτε… Η Λιλίκα σας αγαπάει και σας ευχαριστεί για τα τόσο όμορφα λόγια που της λέτε κάθε φορά… Βάλσαμο…

Γράφει: Λιλίκα
Μια ζύμη θησαυρός, της Λιλίκας
Υλικά:

1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
500γρ. χλιαρό νερό
100γρ. ζάχαρη
20γρ. αλάτι
100γρ. ελαιόλαδο
80γρ. μαγιά νωπή

Εκτέλεση:

Σε ένα βαθύ μπολ ρίχνουμε το αλεύρι με τη ζάχαρη και το αλάτι και ανακατεύουμε. Χλιαρένουμε το νεράκι και ρίχνουμε μέσα το λάδι και τη μαγιά. Το χυλό της μαγιάς τον ρίχνουμε στο αλεύρι και ζυμώνουμε. Θέλουμε μία ωραία σφιχτή ζύμη που να μην κολλάει στα χεράκια. Κουκουλώνουμε το μπολ μας για μια ώρα. Φουσκωωωωωωωνει… ξαναζυμώνουμε και σκεπάζουμε για άλλα 15′. Έτοιμο το θαυματουργό το ζυμαράκι…
Κόβουμε μπαλάκια 80-100γρ. τα ανοίγουμε με τον πλάστη ή με τα χεράκια και γεμίζουμε… Τυράκι, ελίτσες, πιπερίτσες, ζαμπόν, μπέικον, κασέρι, γραβιέρα, μπλε τυρί, μανιτάρια… Ό,τι σας τραβάει η ορεξίτσα… Κλείνουμε και βάζουμε το κλείσιμο από κάτω σε ταψί αφού έχουμε τοποθετήσει λαδόκολλα… μη τρίβουμε και τζάμπα… Αφήνουμε τα γεμισμένα ζυμαράκια 15′ να πάρουν πάλι και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170° πάνω κάτω αέρα μέχρι να ροδίσουν. Μόλις τα βγάλουμε καυτά με ένα πινέλο τα περνάμε με λίγο νεράκι να τσιρτσιρίσουν και να γυαλίσουν… έτσι κρατάνε την τραγανάδα τους…

Λιλίκα

Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.