Μπακαλιάρος σκορδαλιά (Συνταγή για την 25η Μαρτίου) .: Διάφορα εποχιακά .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Μπακαλιάρος σκορδαλιά (Συνταγή για την 25η Μαρτίου)

Ο μπακαλιάρος σκορδαλιά είναι το πατροπαράδοτο φαγητό για την ημέρα της 25ης Μαρτίου! Δοκιμάστε αυτή τη συνταγή και… Χρόνια Πολλά!

Γράφει: Matia Gr
Μπακαλιάρος σκορδαλιά (Συνταγή για την 25η Μαρτίου)
Υλικά:

1 μπακαλιάρο παστό ή κατεψυγμένο φιλέτο μπακαλιάρου
Υλικά για το κουρκούτι:
2 φλιτζάνια αλεύρι
2 κουταλιές λάδι
2 φλιτζάνια μπίρα ή σόδα (ανθρακούχα)
Λίγο ούζο
Υλικά για τη σκορδαλιά:
1/2 φρατζόλα ψωμί μπαγιάτικο
1 σκόρδο (ή ανάλογα με το γούστο μας)
1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
4 κουταλιές ξύδι
Αλάτι πιπέρι

Εκτέλεση:

Αν ο μπακαλιάρος μας είναι αλίπαστος τον κόβουμε από την προηγούμενη ημέρα σε μικρά κομμάτια και τον βάζουμε σε μεγάλη λεκάνη με μεγάλη ποσότητα νερού για να ξαλμυρίσει. Συχνά πυκνά του αλλάζουμε το νερό. Αν πάλι είναι κατεψυγμένος αρκεί να τον ξεπαγώσουμε.
Ετοιμάζουμε το κουρκούτι ως εξής: Χτυπάμε στο μίξερ όλα τα υλικά του μέχρι να γίνουν ένας χυλός και τον αφήνουμε να σταθεί για μία τουλάχιστον ώρα πριν τον χρησιμοποιήσουμε.
Βουτάμε ένα ένα κομμάτι του μπακαλιάρου στο κουρκούτι και το τηγανίζουμε σε μπόλικο λάδι μέχρι να ροδίσει. Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε κουρκούτι βουτάμε τον μπακαλιάρο σε ένα μπωλ με νερό, στη συνέχεια σε αλεύρι και ξανά σε νερό. Πρέπει όμως να προσέξουμε γιατί το λάδι πετάει μόλις ρίξουμε το ψάρι στο τηγάνι.
Ο μπακαλιάρος συνοδεύεται άριστα με σκορδαλιά. Την σκορδαλιά την φτιάχνουμε ως εξής: Καθαρίζουμε το ψωμί από την κόρα. Σε ένα μεγάλο μπωλ βάζουμε το ψωμί και ρίχνουμε νερό να το καλύψει. Το αφήνουμε να μουσκέψει και μετά το στύβουμε με τα χέρια μας αλλά όχι πάρα πολύ, για να μη στεγνώσει τελείως. Καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε το σκόρδο. Σε ένα μπλέντερ ρίχνουμε τα υλικά και τα δουλεύουμε πολύ καλά μέχρι να γίνει αλοιφή.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.