Ψωμί με προζύμι του Σταυρού, από τον Γέροντα Παρθένιο .: Ζύμες .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Ψωμί με προζύμι του Σταυρού, από τον Γέροντα Παρθένιο

Ψωμί με προζύμι του Σταυρού, που μαγειρεύει ο Γέροντας Παρθένιος, από το Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου Επισκόπου Λαμψάκου!

ΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΡΘΕΝΙΟΨΩΜΙ ΜΕ ΠΡΟΖΥΜΙ ΤΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΡΟΝΤΑ ΠΑΡΘΕΝΙΟ

Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!

Υλικά:

250γρ. προζύμι
1 κιλό αλεύρι κίτρινο
200γρ. αλεύρι λευκό
700γρ. περίπου νερό χλιαρό
Λίγο αλάτι

Εκτέλεση:

Σε μια μπασίνα ρίχνουμε το προζύμι μας και προσθέτουμε χλιαρό νεράκι στο οποίο και το διαλύουμε. Ανακατεύοντας με το χέρι προσθέτουμε λίγο αλευράκι. Το σταυρώνουμε και το αφήνουμε μερικές ώρες να φουσκώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο μας στους 50 βαθμούς. Στη λεκάνη που ζυμώνουμε βάζουμε το προζύμι που έχουμε αναπιάσει, λίγο αλάτι, το νεράκι μας χλιαρό και ζυμώνοντας προσθέτουμε σταδιακά τα αλεύρια μας. Η ζύμη μας θέλουμε να είναι σφιχτή και να μην κολλάει.
Αδειάζουμε το ζυμάρι μας στο πάγκο και συνεχίζουμε το ζύμωμα διπλώνοντάς το. Κόβουμε από τη ζύμη μας ένα κομμάτι μικρό και το βάζουμε στο μπολάκι μας για να δημιουργήσουμε από αυτό προζύμι.
Πλάθουμε το ζυμάρι μας σε καρβελάκι, το βάζουμε σε ταψί με αντικολλητικό χαρτί και το τρυπάμε με ένα πιρούνι. Το βάζουμε στο φούρνο, σε μισή ώρα βάζουμε την θερμοκρασία στους 100, σε άλλη μισή στους 150 και σε άλλη μισή ανεβάζουμε στους 170 μέχρι να ψηθεί καλά.

Μην παραλείψετε να δείτε: Εύφρανας Ημάς Κύριε – Μοναστηριακή παραδοσιακή Ελληνική Μαγειρική, Άγιος Παρθένιος – Ιερό Προσκύνημα Αγίου Παρθενίου, Άνθρωπε Αγάπα και Μαγειρεύοντας με τον Πατέρα Παρθένιο!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.