Σιγοψημένο χοιρινό μπούτι με δεντρολίβανο και σκόρδο .: Εκδηλώσεις .: Ματιά
 

Σιγοψημένο χοιρινό μπούτι με δεντρολίβανο και σκόρδο

Εορταστικό φαγητό φούρνου που θα καταπλήξει με την εμφάνιση και τη νοστιμιά του. Ελλάδα και Χριστούγεννα ή/και Πρωτοχρονιά σημαίνουν χοιρινό στο φούρνο… τις γαλοπούλες αφήστε τις για άλλους…

Γράφει: Matia Gr
Σιγοψημένο χοιρινό μπούτι με δεντρολίβανο και σκόρδο
Υλικά:

1 ενιαίο κομμάτι από χοιρινό μπούτι (2-3 κιλά)
2 κεφάλια σκόρδο
Λίγα κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο
2 κούπες ζωμό κοτόπουλου ή βοδινού
Ελαιόλαδο
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

Εκτέλεση:

Ξεφλουδίζουμε το σκόρδο και κόβοντας κάθε σκελίδα κατά μήκος αφαιρούμε το φύτρο της. Αλατοπιπερώνουμε τις σκελίδες. Κόβουμε σε μικρά κομμάτια τα κλαδάκια του δεντρολίβανου.
Πλένουμε και σκουπίζουμε το κρέας μας. Το απλώνουμε πάνω στο ξύλο κοπής και με ένα πολύ μυτερό μαχαίρι κάνουμε μικρές εγκοπές σε ομοιόμορφα διαστήματα. Χώνουμε μέσα σε κάθε εγκοπή σκόρδο και δεντρολίβανο. Αλείφουμε το κρέας μας γύρω γύρω με ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με αλάτι και πιπέρι και το τοποθετούμε στο κέντρο ενός ανάλογου μεγέθους ταψιού. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 150 βαθμούς για 3 – 4 ώρες ρίχνοντάς του κουταλιά κουταλιά λίγο από το ζωμό αφού πριν έχουμε αφαιρέσει τα υγρά που έχει βγάλει και τα έχουμε φυλάξει σε κατσαρόλα για να γίνουν μια υπέροχη σάλτσα, την οποία “δένουμε” με κορν φλάουρ (δείτε την τεχνική εδώ). Κόβουμε το κρέας μας σε λεπτές φέτες και το σερβίρουμε συνοδεύοντάς το με πατάτες φούρνου ή τηγανιτές, ρύζι, ψητά λαχανικά, κ.α.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.