Θρακιώτικη μηλόπιτα τραγανή, της κας. Λίτσας .: Γλυκά .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Θρακιώτικη μηλόπιτα τραγανή, της κας. Λίτσας

Η συνταγή της κυρίας Λίτσας μας εγγυάται μια λαχταριστή τραγανή θρακιώτικη μηλόπιτα. Δοκιμάστε την!

Γράφει: Matia Gr
Θρακιώτικη μηλόπιτα τραγανή, της κας. Λίτσας
Υλικά για τη ζύμη:

3 κούπες αλεύρι φάριν απ (ή αλεύρι για όλες τις χρήσεις με μπέικιν πάουντερ 1 1/2 κουταλάκι)
1 κούπα βούτυρο μαλακό ή φυτική μαργαρίνη μαλακή
1 κούπα ζάχαρη κρυσταλλική ή άχνη
Ελάχιστο αλατάκι
1 αυγό
1 βανιλίνη
Υλικά για τη γέμιση:
3 – 4 καθαρισμένα μήλα, κομμένα σε φετάκια ή ροδέλες
Ξηρούς καρπούς (άμα θέλω)
Ζάχαρη για το πασπάλισμα
Κανέλα σε σκόνη για το πασπάλισμα

Εκτέλεση:

Χωρίζω τον κρόκο από το ασπράδι του αυγού και τα βάζω σε διαφορετικό κουπάκι. Σε ένα μπωλ ενώνω καλά όλα τα στερεά υλικά της ζύμης (αλεύρι, ζάχαρη, αλάτι, βανιλίνη) και προσθέτω σιγά σιγά το μαλακό βούτυρο ζυμώνοντας. Προσθέτω και τον κρόκο του αυγού για να γίνει τριφτή η ζύμη και μόνο εάν χρειάζεται προσθέτω και το ασπράδι και λίγο νερό ώστε να δουλεύεται πιο εύκολα η ζύμη μου. Σκεπάζω τη ζύμη για την θρακιώτικη μηλόπιτα και την αφήνω να ξεκουραστεί για 15 λεπτά.
Εν τω μεταξύ ετοιμάζω τη γέμιση της αρεσκείας μου (μπορώ να χρησιμοποιήσω και άλλα φρούτα, πχ. ροδάκινα σφιχτά, κυδώνια λεπτοκομμένα κτλ). Καθαρίζω μέσα έξω τα πλυμένα μήλα, τα κόβω ροδέλες ή φετάκια και τα απλώνω σε αντικολλητική φόρμα ή ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί. Πασπαλίζω με ζάχαρη και κανέλα. Εάν θέλω προσθέτω ενδιάμεσα και ξηρούς καρπούς.
Με την ζύμη, πάνω σε αντικολλητικό χαρτί, ανοίγω ένα μετρίου πάχους φύλλο. Απλώνω πάνω από τη γέμιση το φύλλο της ζύμης. Ψήνω σε προθερμασμένο καλά φούρνο στους 170-200 βαθμούς για 15-25 λεπτά περίπου. Αφήνω να κρυώσει καλά και σερβίρω.
Για να γίνει τραγανή, αλείφω με ασπράδι αυγού τη ζύμη. Καλή σας επιτυχία και καλοφάτωτη!

Τη συνταγή αυτή μας την έστειλε η Ξένια Προϊκάκη, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.