Χειροποίητο φύλλο κρούστας

Χειροποίητο φύλλο κρούστας

Χειροποίητο φύλλο κρούστας

Βασική συνταγή για σπιτικό και χειροποίητο φύλλο κρούστας λεπτό και αραχνοΰφαντο. Ανοίγει εύκολα, γίνεται καταπληκτικό σε σιροπιαστά γλυκά (μπακλαβάδες, γαλακτομπούρεκα, κτλ) χωρίς να αποκλείεται η χρήση του και σε αλμυρές πίτες. Δοκιμάστε το και θα το λατρέψετε!

Υλικά:

2 κούπες αλεύρι
3/4 κούπας γάλα καυτό
1/3 κούπας βούτυρο λιωμένο
2 κουταλάκια μπέικιν πάουντερ
1 κουταλάκι ξύδι λευκό
1/2 κουταλάκι αλάτι
Υλικά για το πασπάλισμα των φύλλων:
1 κούπα κορν φλάουρ
2 κουταλιές αλεύρι

Εκτέλεση:

Σε ένα μπωλ αναμειγνύουμε το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι, το βούτυρο, το γάλα και το ξύδι. Ζυμώνουμε καλά (πέντε λεπτά περίπου σε πολυμίξερ ή το διπλάσιο στο χέρι). Αφήνουμε την ζύμη μας σκεπασμένη με πετσέτα να ξεκουραστεί για μισή ώρα. Σε ένα άλλο μπωλ αναμειγνύουμε το κορν φλάουρ με τις 2 κουταλιές αλεύρι.
Χωρίζουμε την ζύμη μας σε τέσσερα ίσα κομμάτια και με αυτά φτιάχνουμε ισόπαχα μπαστουνάκια. Χωρίζουμε κάθε μπαστούνι στα πέντε έτσι ώστε να έχουμε είκοσι μικρά κομμάτια που θα τα πλάσουμε σε μπαλάκια. Αλευρώνουμε ελαφρά την επιφάνεια εργασίας μας.
Με τον πλάστη ανοίγουμε κάθε μπαλάκι να γίνει ένας κύκλος περίπου 15+ εκατοστών. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να έχουμε είκοσι φύλλα. Τα χωρίζουμε σε δύο δεκάδες. Παίρνουμε ένα ένα τα φύλλα. Πασπαλίζουμε το πρώτο με μια κουταλιά από το μείγμα για το πασπάλισμα και τοποθετούμε το δεύτερο πάνω του και το πασπαλίζουμε και αυτό με μία κουταλιά από το μείγμα του κορν φλάουρ. Επαναλαμβάνουμε μέχρι να έχουμε δύο στοίβες με δέκα φύλλα η κάθε μία.
Ανοίγουμε -έτσι όπως είναι τα φύλλα το ένα πάνω στο άλλο, όλα μαζί- με τον πλάστη να γίνει το φύλλο περίπου τριανταοκτώ εκατοστά, πιέζοντας ομοιόμορφα τον πλάστη μας σε όλη την επιφάνεια. Ανοίγουμε και την άλλη στοίβα με τα φύλλα, έτσι όπως είναι, όλα μαζί, το ένα πάνω στο άλλο. Ξεχωρίζουμε τα φύλλα και με τα χέρια μας απλώνουμε λίγο ακόμη αν χρειάζεται κάποιο.
Αν δεν θέλουμε να χρησιμοποιήσουμε τα φύλλα αυτά άμεσα τότε τα τοποθετούμε πάνω σε διαφανή μεμβράνη και τα τυλίγουμε ρολό μέσα στη μεμβράνη αυτή ώστε να τα φυλάξουμε στο ψυγείο ή και στην κατάψυξη. Αρκεί μόνο να είναι εντελώς καλυμμένο το φύλλο με μεμβράνη και να μην μπορεί να ξεραθεί ή να βραχεί.

Σχετικά άρθρα