Ματιά

Τυροκασερόπιτες, της Λιλίκας

Τυροκασερόπιτες του ονείρου… Μάνα μου! Σε όποιον αρέσουν τα τυροκασερομπερδέματα, θα γίνουν αγαπημένες… Πάρτε λοιπόν χαρτί και μολύβι, καθίστε αναπαυτικά και γράψτε…

Τυροκασερόπιτες, της Λιλίκας

Υλικά:

290γρ. χλιαρό γάλα
290γρ. χλιαρό νεράκι
250γρ. ηλιέλαιο
1 φάκελο ξερή μαγιά
1 κ.γ. ζάχαρη
1,5 κ.γ. αλάτι
1 κιλό και λίγο ακόμα αν χρειαστεί αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε το νερό με το γάλα και ρίχνουμε μέσα τη μαγιά και τη ζάχαρη. Ανακατεύουμε με σύρμα να διαλύσουν. Κοσκινίζουμε το αλεύρι, ρίχνουμε το αλάτι και ρίχνουμε τον χυλό με τη μαγιά. Στο τέλος βάζουμε το ηλιέλαιο και ξεκινάμε το ζύμωμα… Ζυμώνουμε θέλοντας να πετύχουμε μια ζύμη μαλακιά αφράτη που να μην κολλάει στα χεράκια. Ίσως χρειαστεί ακόμα λίγο αλεύρι. Βλέποντας και κάνοντας… Αφήνουμε τη ζύμη 40′ σκεπασμένη με κουβέρτα να φουσκώσει. Αφού η ζύμη είναι έτοιμη, κόβουμε μπαλάκια 100γρ. και τα ανοίγουμε με το χέρι στον πάγκο της κουζίνας.

Υλικά για τη γέμιση:

300γρ. φέτα
300γρ. γκούντα
300γρ. κασέρι παραδοσιακό
Όλα τριμμένα στο ρεντέ
2 αυγούλια
Λίγο πιπέρι
Λίγη ρίγανη

Συνέχεια εκτέλεσης:

Χτυπάμε τα αυγά και ρίχνουμε μέσα τα τυριά, το πιπέρι και τη ρίγανη και ζυμώνουμε με το χέρι. Αφού ανοίξουμε πιτάκια, βάζουμε μέσα γέμιση και κλείνουμε όπως σας δείχνω στη φωτογραφία. Στο ταψί λαδόκολλα, μην τρίβουμε άδικα… Αφού βάλουμε τις πίτες στο ταψί αφήνουμε άλλα 15′ να ηρεμήσουν και περνάμε με αυγό από πάνω. Οπότε τα αυγά της συνταγής είναι τρία στο σύνολο. Ψήνουμε πάνω κάτω αέρα στους 180° για 40′.
Βγαίνουν 17 μπαμπάτσικες πίτες. Ξέρω, σας έχω καταστρέψει… Δοκιμάστε τη συνταγή!

Λιλίκα

Η συνταγή καθώς και η φωτογραφία που τη συνοδεύει, είναι της φίλης μας της Λιλίκας και δημοσιεύονται στη Ματιά με την άδειά της.

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα