1 πακέτο κατεψυγμένα καλαμαράκια ροδέλες (1Kg)
1 λεμόνι
Ελαιόλαδο
Βγάζουμε από βραδύς το πακέτο με τα καλαμάρια μας στον θάλαμο συντήρησης του ψυγείου μας, ώστε να ξεπαγώσουν σιγά σιγά. Την επομένη τα ρίχνουμε σε μια λεκάνη και τα πλένουμε καλά αλλάζοντας 2 – 3 νερά. Τα βάζουμε κατόπιν στον ατμομάγειρα μας (θα χρειαστούμε μόνο ένα όροφο) και τα ψήνουμε στον ατμό για 20 λεπτά της ώρας. Μόλις ετοιμαστούν, και όσο ακόμα είναι ζεστά, τα περιχύνουμε με το χυμό του λεμονιού και με ελαιόλαδο.
Δεν είναι σε καμία περίπτωση νόστιμα όπως τα τηγανητά, αλλά είναι υγιεινά… απλά θέμα επιλογών και αναγκών!
Ο καλύτερος τρόπος είναι με τον οποίο αποκτούν ιδιαίτερη νοστιμάδα είναι από πάνω τους να μπει δεύτερος όροφος με λαχανικά. Εγώ το έχω δοκιμάσει με μπρόκολο, κουνουπίδι – καρότοι,αρακά και φασολάκια γιατί έτσι αποκτούν την ιδιαίτερη οσμή τους. Μην τα βάλετε ανάποδα γιατί τα υγρά με τη χαρακτηριστική οσμή της ”ψαρίλας” εμποτίζουν τα λαχανικά και ειδικά το μπρόκολο που είναι σα σφουγγάρι και δε φεύγουν με τίποτα.
Επίσης, τους πάει πολύ η σκόνη σκόρδο, η ρίγανη και το αγριοκίμινο. Το αγριοκίμινο δεν είναι δυσεύρετο αλλά είναι το αντίστοιχο μπαχαρικό με το κίμινο που πουλάει αλυσίδα σούπερ μάρκετ γερμανικής προέλευσης ( δεν ξέρω αν επιτρέπεται να γράψω όνομα γι’ αυτό το γράφω έτσι ) και έχει μεν μυρωδιά κίμινου αλλά μαζί και κάτι διαφορετικό σα φρεσκάδα που εμένα προσωπικά μου αρέσει πολύ στις ροδέλες.
Εμένα πάντως αυτές οι ροδέλες μου αρέσουν και σα σνακ αλλά περί ορέξεως … καλαμαράκια!