Ματιά

«Οι φύλακες του χρόνου: Οι πύλες της Ρώμης» Άλεξ Σκάροου – «Time riders: Gates of Rome», Alex Scarrow

Μην το ξεκινήσετε αν δεν έχετε τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο μπροστά σας. ΔΕΝ θα μπορέσετε να το αφήσετε από τα χέρια σας!

«Οι φύλακες του χρόνου: Οι πύλες της Ρώμης» Άλεξ Σκάροου – «Time riders: Gates of Rome», Alex Scarrow

Οι φύλακες του χρόνου: Οι πύλες της Ρώμης
Όρος Τσεγιέν, Κολοράντο Σπρινγκς, έτος 2070μ.Χ.

Σε μια υποθετικά εγκαταλελειμμένη στρατιωτική εγκατάσταση, ένας άνθρωπος, ο Ρασίμ, και ένα ρομπότ, ο Μπάμπα, περιπλανώνται στις αίθουσες του λαξευμένου στο βουνό, υπόγειου συγκροτήματος. Προορισμός τους, ο χώρος εργασίας του δόκτωρ Ανουάρ Ρασίμ. Το εργαστήριο στο οποίο παίρνει σάρκα και οστά το μυστικό σχέδιο Έξοδος.

Τι είναι το σχέδιο Έξοδος; Γιατί χρειάζεται ένα χώρο που προοριζόταν για καταφύγιο υψηλά ιστάμενων προσώπων σε περίπτωση θερμοπυρηνικού πολέμου; Ποιο σκοπό υπηρετεί;


Υπηρετούσε την ιδέα της επαναφοράς του πολιτισμού σε μια εποχή προτού ο άνθρωπος αρχίσει να απομυζά τους φυσικούς πόρους της Γης· την ιδέα της μεταφοράς της γνώσης και του διαφωτισμού του 21ου αιώνα σ’ έναν κόσμο αμάθειας, όπου οι άνθρωποι πίστευαν σε θεούς και οιωνούς, στην καταπίεση και στη δουλεία. Όλα αυτά ενείχαν το σπέρμα της ελπίδας.
Η ελπίδα. Φαινόταν να έχει απομείνει ελάχιστη σε τούτο τον δηλητηριασμένο και ετοιμοθάνατο κόσμο.

Αυτός βέβαια ήταν ο αρχικός σκοπός. Μετά την εμφάνιση μιας 100% θανατηφόρας πανδημίας σε ολόκληρο τον πλανήτη, αρκετές από τις υπάρχουσες θέσεις -εκείνων που θα ταξίδευαν πίσω στο χρόνο- καταλήφθηκαν όχι από άτομα που θα πρόσφεραν με τις γνώσεις τους κάτι στον σκοπό του εγχειρήματος, αλλά από άτομα που είχαν την δύναμη -οικονομική ή πολιτική- να αποκτήσουν ένα “εισιτήριο” για το ταξίδι αυτό.

Από ότι δείχνουν τα πράγματα, πλησιάζει η ώρα που οι τρεις φύλακες του χρόνου θα πρέπει να αναλάβουν ξανά δράση. Οι νεαροί ήρωες μας που ανακαλύπτουν ότι αποτελούν την μία και μοναδική ομάδα της υπηρεσίας. Ποιας υπηρεσίας… δεν υπάρχει οργανωμένη δομή επιτήρησης των παράνομων ταξιδιών στο χρόνο και επιδιόρθωσης των αλλαγών που αυτά τα ταξίδια επιφέρουν ώστε να μην μεταβληθεί η Ιστορία. Είναι μόνοι τους! Τρεις άνθρωποι με ένα φορτίο απίστευτου βάρους στους ώμους τους και με μια απολύτως κρίσιμη αποστολή!

Επίσης έμαθαν ότι ο Γουολντστάιν -εφευρέτης της τεχνολογία που επιτρέπει ταξίδια στο χρόνο- είναι ο δημιουργός της ομάδας τους, και ότι πιθανότατα υπάρχει κάποιος τρόπος να επικοινωνήσουν μαζί του. Αποφασίζουν να επιδιώξουν την επικοινωνία αυτή αναζητώντας απαντήσεις σε κάποια βασικά αλλά καίρια ερωτήματα που κατακλύζουν το μυαλό τους. Τέλος, αποφάσισαν πως μέχρι να πάρουν αυτές τις απαντήσεις, δεν θα ασχοληθούν με τα καθήκοντα τους. Κατεβαίνουν σε μια ιδιότυπη απεργία!

Βρήκαν την ώρα θα μου πείτε. Δεν μπορώ να διαφωνήσω διόλου μαζί σας. Και πως θα μπορούσα άλλωστε, αφού την ίδια στιγμή που η Μάντι, η Σαλ και ο Λίαμ κάνουν “στάση αποστολών”, οι συμμετέχοντες στο σχέδιο Έξοδος, λένε ένα μεγάλο αντίο…


Αυτό ήταν λοιπόν. Αντίο στα πάντα – στον 21ο αιώνα, σ’ έναν κόσμο κατεστραμμένο ολοκληρωτικά από τον άνθρωπο. Αντίο στα κράτη που αλληλοσκοτώνονταν για τα εδάφη, την τροφή, το νερό… ή μερικές φορές μόνο και μόνο για τις διαφορές στο χρώμα του δέρματος, τις διαφορές στην πίστη, στον τρόπο λατρείας, στις πολιτικές πεποιθήσεις.

Όσο για το που βρέθηκαν μετά το Αντίο; Χα! Στα 37μ.Χ., στην αρχαία Ρώμη! Στην Ρώμη που αυτοκράτορας είναι ο Γάιος Ιούλιος Καίσαρας Αύγουστος Γερμανικός, ο πιο κοινά γνωστός ως Καλιγούλας! Και έτσι, κάπου εδώ, ξεκινάει άλλη μια φανταστική περιπέτεια των Φυλάκων του Χρόνου που ξεδιπλώνεται στις 500+ σελίδες του «Οι φύλακες του χρόνου: Οι πύλες της Ρώμης». Συγγραφέας φυσικά ο Άλεξ Σκάροου και εκδόσεις για την ελληνική επικράτεια οι εκδόσεις Μεταίχμιο. Η μετάφραση υπογράφεται από την Βούλα Αυγουστίνου και το μυθιστόρημα βρίσκεται στις προθήκες των βιβλιοπωλείων από τον Νοέμβριο του 2015.

Κανονικά, σε αυτό το σημείο, θα σας έγραφα τις εντυπώσεις μου από την ανάγνωση του… αλλά δεν κρατιέμαι… θα σας το πω! Σε αυτό το βιβλίο τα πράγματα είναι πολύ πολύ πιο δύσκολα από κάθε άλλη φορά για τους τρεις αγαπημένους μας ήρωες. Στο «Οι φύλακες του χρόνου: Οι πύλες της Ρώμης» δεν θα βρεθεί στο κέντρο της δράσης μόνο ο Λίαμ με τον Μπομπ (η Μπέκα έχει χάσει στο τέλος της προηγούμενης αποστολής το φυσικό της σώμα). Εκεί, στο καυτό τερέν των χρόνων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας θα βρεθούν και η Μάντι με την Σαλ. Γιατί; Στο αρχηγείο ποιος θα μείνει; Α… αυτά, και άλλα πολλά πολλά και ενδιαφέροντα… μέσα στις σελίδες του βιβλίου!

Και αυτή την φορά, όπως και τις τέσσερις προηγούμενες (το «Οι πύλες της Ρώμης» είναι το πέμπτο μέλος της σειράς Οι Φύλακες του Χρόνου), ο Άλεξ Σκάροου μας μαγεύει με τις ιδέες και το ταλέντο του. Εξαίσια πλοκή, κελαρυστή γραφή και γοητευτικότατοι χαρακτήρες. Ένα ταξίδι στο χρόνο, πραγματικό για τους ήρωες, φανταστικό για εμάς τους αναγνώστες αλλά εξίσου ενδιαφέρον, γεμάτο περιπέτεια-αγωνία και για τους δύο.

Αυτή τη φορά μάλιστα θα συνταξιδέψουμε και με δύο ήρωες από τα βιβλία του αδερφού του Άλεξ Σκάροου, του Σάιμον Σκάροου. Τον Κάτωνα και τον Μάκρωνα, δύο πολεμιστές των ρωμαϊκών χρόνων που θα τους λατρέψετε… είμαι σίγουρος. Επίσης σίγουρος είμαι ότι θα απολαύσετε αυτό το πέμπτο βιβλίο όπως ακριβώς -ίσως και περισσότερο- κάνατε με τα προηγούμενα τέσσερα. Ο συγγραφέας είναι ένα από τα εξέχοντα μέλη της κάστας των σύγχρονων λογοτεχνών σε παγκόσμιο επίπεδο.

Με την πρώτη ευκαιρία, πεταχτείτε στο βιβλιοπωλείο του τόπου σας, αποκτήστε το «Οι φύλακες του χρόνου: Οι πύλες της Ρώμης» και αφήστε τον ταλαντούχο συγγραφέα του να σας συνεπάρει και να σας μεταφέρει σε τόπους μαγευτικούς. Καλή ανάγνωση! Α… μην το ξεκινήσετε αν δεν έχετε τον απαραίτητο ελεύθερο χρόνο μπροστά σας. ΔΕΝ θα μπορέσετε να το αφήσετε από τα χέρια σας! 😉

[grbk http://www.greekbooks.gr/alex-skaroou.person%5D

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου μεταφέρουμε:

Ο Λίαμ Ο’Κόνορ έπρεπε να πεθάνει στο ναυάγιο του Τιτανικού το 1912.
Η Μάντι Κάρτερ έπρεπε να πεθάνει σε αεροπορικό δυστύχημα το 2010.
Η Σαλ Βίκραμ έπρεπε να πεθάνει σε πυρκαγιά το 2029.

Όμως και στους τρεις δίνεται μια δεύτερη ευκαιρία – να εργαστούν για μια μυστική υπηρεσία που κανείς δε γνωρίζει την ύπαρξή της, με έναν και μοναδικό σκοπό: να μην αφήσουν το ταξίδι στον χρόνο να καταστρέψει την Ιστορία…

Η Αποστολή Έξοδος -η μεταφορά 300 Αμερικανών από το έτος 2070 στο 54μ.Χ. με σκοπό την κατάλυση της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας- καταλήγει σε φιάσκο, καθώς οι μισοί από αυτούς φτάνουν δεκαεπτά χρόνια πριν από τον καθορισμένο χρόνο, κατά την περίοδο ηγεμονίας του διεστραμμένου αυτοκράτορα Καλιγούλα. Ο Λίαμ ταξιδεύει στο παρελθόν προκειμένου να ερευνήσει το θέμα, αλλά όταν η Μάντι και η Σαλ επιχειρούν να ξεφύγουν από μια ομάδα εκτελεστών που προσπαθούν να καταστρέψουν το αρχηγείο τους, όλοι οι Φύλακες του Χρόνου παγιδεύονται στο παρελθόν. Οπλισμένος με πολύτιμες γνώσεις για το μέλλον, ο Καλιγούλας είναι πλέον πιο ισχυρός από ποτέ. Αλλά με το αρχηγείο τους ανυπεράσπιστο και υπό απειλή, πώς θα καταφέρουν οι Φύλακες του Χρόνου να επιστρέψουν στο 2001 και να διορθώσουν την Ιστορία;

Νεκτάριος Παπασπύρου

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί προϊόν προσωπικής του εργασίας.

Σχετικά άρθρα