Τσουρέκια, της Νίκης .: Εποχιακά .: Ματιά
 

Δημοφιλή άρθρα & σελίδες

Τσουρέκια, της Νίκης

Υλικά: 1 1/4 του κιλού αλεύρι 1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα 4 κουταλιές μαγιά μπίρας 2 κουταλιές γλυκάνισο 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ 6-7 αυγά 1 κουταλάκι αλάτι 1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού […]

Γράφει: Matia Gr
Τσουρέκια, της Νίκης
Υλικά:

1 1/4 του κιλού αλεύρι
1 φλιτζάνι τσαγιού γάλα
4 κουταλιές μαγιά μπίρας
2 κουταλιές γλυκάνισο
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού βούτυρο φρέσκο ή βιτάμ
6-7 αυγά
1 κουταλάκι αλάτι
1 1/2 φλιτζάνι τσαγιού ζάχαρη
Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού

Εκτέλεση:

Μέσα σε μικρή λεκάνη, βάζουμε μια χούφτα από το αλεύρι και αναλύουμε μέσα σ’ αυτό το γάλα και τη μαγιά, ώστε να σχηματιστεί ένα μίγμα σαν κουρκούτι. Το βάζουμε σε μέρος ζεστό να ανέβει.
Βάζουμε το γλυκάνισο να πάρει 2-3 βράσεις με λίγο νερό, το στραγγίζουμε και κρατάμε το νερό κατά μέρος.
Όταν ανέβει η μαγιά, βάζουμε, σε μεγάλη λεκάνη, το υπόλοιπο αλεύρι, κάνουμε ένα λάκκο στη μέση, ρίχνουμε τα αυγά, το αλάτι, το νερό από το γλυκάνισο, το γάλα με τη μαγιά και το βούτυρο λιωμένο. Τα ανακατεύουμε μέσα στο λάκκο και μετά αρχίζουμε να παίρνουμε από γύρω λίγο λίγο, το αλεύρι, ωσότου αναμιχθεί όλο. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και το ξύσμα λεμονιού και τα ζυμώνουμε δυνατά για ένα τέταρτο της ώρας περίπου, προσθέτοντας, αν χρειάζεται, λίγο γάλα ή νερό, ώστε να μη γίνει πολύ σφιχτή η ζύμη. Σχηματίζουμε τότε μ’ αυτήν ένα σβώλο, τον σκεπάζουμε μέσα στη λεκάνη με πετσέτα και την αφήνουμε σε μέρος ζεστό, να ανέβει.
Τη ζυμώνουμε πάλι και πλάθουμε τα τσουρέκια στο σχήμα και το μέγεθος που θέλουμε. Τα τοποθετούμε σε ταψί ή πλάκα, στρωμένη με βουτυρωμένα φύλλα χαρτιού και τα αφήνουμε σε μέρος χλιαρό, για μια ώρα, να ανέβουν.
Σπάζουμε, μέσα σε πιάτο, ένα αυγό, προσθέτουμε ένα κουταλάκι ζάχαρη και δυο κουταλιές νερό, τα αναμιγνύουμε και αλείφουμε με το μίγμα αυτό τα τσουρέκια ελαφρά, με πινέλο. Αν θέλουμε, ρίχνουμε από πάνω λίγα αμύγδαλα χοντροκομμένα ή ζάχαρη χοντρή.
Τα ψήνουμε σε μέτριο φούρνο.
Σημείωση 1η: Στα τσουρέκια του Πάσχα δίνουμε συνήθως σχήμα πλεξούδας. Πλάθουμε δηλαδή τρία κομμάτια με μάκρος μισή σπιθαμή και πάχος όσο το κοντάρι του φτυαριού. Τα βάζουμε κοντά το ένα στο άλλο και τα πλέκουμε, όπως τις κοτσίδες των μαλλιών. Ζουλάμε τις δυο άκρες, για να ενωθούν και να κολλήσουν. Επίσης, στολίζουμε τα τσουρέκια με κόκκινα πασχαλινά αυγά.
Σημείωση 2η: Για να βοηθήσουμε τη ζύμη ν’ ανέβει γρηγορότερα, βάζουμε νερό, όχι πολύ ζεστό, μέσα σε λεκάνη και τοποθετούμε μέσα σ’ αυτήν το σκεύος όπου έχουμε τη ζύμη, σκεπασμένη με πανί. Την αφήνουμε ωσότου κρυώσει το νερό οπότε βάζουμε καινούριο χλιαρό, ωσότου φουσκώσει η ζύμη. Έτσι θα χρειαστούν 1-2 ώρες για το φούσκωμα, ενώ, αν δεν υπάρχει αρκετή θερμότητα, μπορεί να απαιτηθούν μέχρι 4-5 ώρες.

Την συνταγή αυτή μας την έστειλε η Νίκη Παναγιωτίδου, την οποία και ευχαριστούμε πολύ!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.