Κρουασάν .: Γλυκά .: Ματιά
 

Κρουασάν

Σπιτικά και λαχταριστά κρουασάν φτιαγμένα από τα χεράκια σας! Έχει λίγο μπελά η ετοιμασία τους, αλλά αξίζει τον κόπο!

Γράφει: Matia Gr
Κρουασάν
Υλικά (20 κομμάτια):

600γρ. αλεύρι για τσουρέκι (και λίγο ακόμη για την επιφάνεια εργασίας)
500γρ. βούτυρο
60γρ. ζάχαρη
1 αυγό
2 φακελάκια ξηρή μαγιά
2 κουταλάκια αλάτι

Εκτέλεση:

Θα πρέπει να ξεκινήσουμε την προετοιμασία από την προηγούμενη ημέρα. Σε ένα μπωλ βάζουμε το αλεύρι και το ανακατεύουμε με το αλάτι. Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, προσθέτουμε τη ζάχαρη και ανακατεύουμε καλά. Ρίχνουμε το μείγμα της μαγιάς στο αλεύρι και ζυμώνουμε προσθέτοντας τόσο νερό ώστε να πάρουμε μια μαλακή ζύμη. Αλευρώνουμε μια επιφάνεια εργασίας και εκεί ζυμώνουμε ξανά την ζύμη μας μέχρι να γίνει και ελαστική. Επιστρέφουμε την ζύμη στο μπωλ και την καλύπτουμε με ελαφρά λαδωμένη μεμβράνη (για να μην κολλήσει) και την αφήνουμε να ξεκουραστεί στο ψυγείο για μια ώρα. Αφήνουμε για λίγο το βούτυρο εκτός ψυγείου ώστε να μην είναι πολύ σκληρό και να μπορεί να δουλευτεί. Ανοίγουμε τη ζύμη μας σε σχήμα παραλληλόγραμμο. Το ίδιο κάνουμε όσο γίνεται και με το βούτυρο προσέχοντας να μην μας λιώσει. Βάζουμε το “φύλλο” του βουτύρου πάνω στη ζύμη για κρουασάν και την πιέζουμε ελαφρά. Διπλώνουμε την ζύμη μας ώστε να τυλίξει καλά μέσα της το βούτυρο και τη βάζουμε στο ψυγείο για μία ώρα. Ανοίγουμε τη ζύμη σε ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια σε παραλληλόγραμμο και το διπλώνουμε στα τρία. Το βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει για μία ώρα. Επαναλαμβάνουμε αυτή τη διαδικασία για άλλες δύο τουλάχιστον φορές, και στη συνέχεια το αφήνουμε στο ψυγείο να κρυώσει μέχρι την επόμενη ημέρα.
Την επόμενη ημέρα λοιπόν ανοίγουμε στρογγυλή τη ζύμη μας (περίπου 3 χιλιοστά πάχος πρέπει να έχει) σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια. Κόβουμε την ζύμη μας σαν πίτσα και παίρνοντας ένα ένα τα τρίγωνα που δημιουργήθηκαν τα τυλίγουμε ρολό ώστε να τελειώνουμε προς τη στενή πλευρά τους. Τους δίνουμε ελαφρά το σχήμα της παρένθεσης και τα αφήνουμε σε αντικολλητικό χαρτί σκεπασμένα με λαδωμένη μεμβράνη μέχρι να διπλασιαστούν σε μέγεθος, περίπου μία ώρα. Χτυπάμε το αυγό, τα αλείφουμε και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 230 βαθμούς για δέκα λεπτά. Στη συνέχεια κατεβάζουμε την θερμοκρασία του φούρνου στους 180 και ψήνουμε για δέκα με δεκαπέντε λεπτά ακόμη μέχρι να ροδίσουν. Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο σε σχάρα και τα απολαμβάνουμε!

Το άρθρο εκφράζει και αντανακλά τις προσωπικές θέσεις και απόψεις του συγγραφέα και αποτελεί έργο προσωπικής του έρευνας και εργασίας. Έχει γίνει προσπάθεια να σας παρέχει αντικειμενική πληροφόρηση, αλλά σε θέματα υγείας, διατροφής και όχι μόνο, πάντοτε πρέπει να ζητάμε τη συμβουλή ενός ειδικού.